Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

Slováci žiadajú vyšetrenie vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a vyvodenie zodpovednosti. Aby ukázali svoj postoj k aktuálnej situácii vyšlo do ulíc niekoľko desaťtisíc ľudí. Médiá odhadujú, že v Bratislave sa zišlo približne 50 000 ľudí a na celom Slovensku vyše 100 000.

Je to desivé, je to hanba a je to nebezpečné

„Sú dva týždne od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nepoznáme páchateľov, nepoznáme motív, ale niečo veľmi dôležité už poznáme. Za tie dva týždne padlo veľa slov. Priveľa slov a primálo činov. Padlo aj veľa masiek,“ začal svoj príhovor Štefan Hríb šéfredaktor .týždňa na Námestí SNP v Bratislave.  „Už vieme, že extrém v tejto krajine nie je len iba Kotleba. Zistili sme, že k antisemitizmu a šíreniu nenávisti voči slobodnému svetu sa hanebnými konšpiráciami o Georgovi Sorosovi a už aj bláznivými konšpiráciami o týchto občianskych zhromaždeniach pridali aj viacerí ústavní činitelia. Je to desivé, je to hanba a je to nebezpečné,“ vyjadril svoj postoj šéfredaktor v mene novinárov a zároveň zdôraznil, že sa pomaly začína vytrácať, prečo sa tu všetci zišli. 

„Prišlo k vražde novinára, ktorý nemohol dokončiť svoju prácu,“ pokračoval v prejave. Pripomenul účastníkom posledný článok Jána Kuciaka, v ktorom písal: „dvaja ľudia z okruhu človeka, ktorý prišiel na Slovensko ako človek obvinený v mafiánskom prípade v Taliansku, majú denný prístup k premiérovi krajiny a vybral si ich Róbert Fico osobne.“ Tiež upriamil pozornosť na dlhoročnú ekonómku Vadalových firiem, ktorá kandidovala za Smer v komunálnych voľbách a na Vadalu, ktorý podporoval Smer na sociálnych sieťach. „Fica chválil pred Talianmi, Kaliňáka bránil pred intrigánskou opozíciou a s Rašim sa hecovali k víťazstvu vo voľbách. V deň volieb Vadala hovoril a horlil, že dnes všetci volíme Smer a zajtra máme istotu, že Slovensko je v dobrých rukách. V predvolebnom čase sa chystal na konferenciu Smeru v Košiciach, Rašimu verejne odkazoval, že sa tam vidia, stranu Smer nazýval naša strana. A keď vznikla súčasná vládna koalícia, pre Vadalu to bol dôvod na oslavu. Presne toto od slova do slova napísal Ján Kuciak v nedokončenom článku,“ dodal.

Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

Slovensko je dnes unesený, znásilnený štát

Hríb vo svojom prejave vyzdvihol odvahu a odhodlanie prokurátora Vasila Špirka a dav začal skandovať – hrdina. Na záver dodal, že ak si máme naozaj uctiť pamiatku novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tak si musíme začať vážiť samých seba. „Slovensko je dnes unesený, znásilnený štát. O tom bol nedokončený článok Jána Kuciaka. Dokončíme ho iba vtedy, ak tento štát, Slovenskú republiku, premiestnime demokraticky, slušne, v súladu s ústavou, ale čo najskôr z rúk organizovaného zločinu a mafiánskych chápadiel späť do rúk všetkých občanov. Práve toto dnes dlžíme kolegovi Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.“

Martinke a Jankovi to nebolo jedno, chceli urobiť toto miesto lepšie pre život

 „Nedá sa slovami opísať, aké chvíle teraz doma prežívame. Dúfam, že nikto z vás nikdy nič podobné nebude musieť zažiť. Mám pocit, že guľku priamo do srdca dostala celá naša rodina, a že všetci sme tak trochu zomreli,“ zdôverila sa Mária Kuciaková, sestra zosnulého Jána Kuciaka, ktorá dlhší čas váhala, či sa má zúčastniť zhromaždenia, alebo zostane doma pri rodičoch, ktorí ju v týchto chvíľach potrebujú najviac. „Rozhodla som sa tu dnes stáť kvôli vám. Chcem vám všetkým povedať jedno veľké ďakujem. Ďakujem, že ste tu, že sa zaujímate a že vám to nie je jedno. Lebo ani Martinke a Jankovi to nebolo jedno. Chceli urobiť toto miesto lepšie pre život. Chceli to však urobiť slušne,“ uviedla a zároveň vyzvala všetkých zúčastnených, aby sa spomienka na Jána a Martinu nestala zámienkou pre násilie a provokáciu. „V mene celej našej aj Martinkinej rodiny vám ešte raz ďakujem,“ týmto slovami sa Mária rozlúčila a nasledoval dlhý potlesk.

Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

Požiadavky

Pred dav predstúpili Karolína Farská a Juraj Šeliga a za celý organizačný tím predstavili verejnosti požiadavky. Organizátori žiadajú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ďalej požadujú „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie alebo prepojenia na organizovaný zločin. To znamená, že Slovensko potrebuje vyvodenie politickej zodpovednosti. Žiadame rekonštrukciu vlády alebo demisiu vlády,“ uviedli organizátori pochodu „Za slušné Slovensko“.

Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

Predražená tendre, zbytočné projekty

Za zástupcov učiteľov, študentov a žiakov rečnil Vladimír Crmoman, učiteľ z Iniciatívy slovenských učiteľov. Vladimír Crmoman vo svojom prejave pripomenul, že sa niekoľko rokov učitelia s podporou študentov snažia zlepšiť stav slovenského školstva. „Veľa rokov za niečo bojujeme a sme ignorovaní,“ predniesol Crmoman. „Stále poukazujeme na predražené tendre, zbytočné projekty, na faktúry, ktoré nedávajú zmysel, aj na to, že sa tu dejú samé nesystémové veci.“

Crmoman prirovnal túto situácie ku križovatke ciest, na ktorej teraz stojíme a snažíme sa rozhodnúť čo ďalej. „Bol by som veľmi rád, keby to neskončilo pri tom, že to niekomu zas prejde,“ podotkol a vyzval ľudí, aby to nevzdali.

Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

Smrť v nás obnovuje túžbu po pravde a spravodlivosti

Na preplnenom Námestí SNP vystúpil spolu s ďalšími rečníkmi aj emeritný arcibiskup Róbert Bezák. „Usporiadatelia mi hovorili, aby som upokojil ľudí, ale ja tu nevidím nepokojných, ale rozhodných ľudí,“ povedal na úvod. Pozdravil aj predsedu strany Most-Híd a jej predstaviteľov, ktorým vložil svoju dôveru a dal im svoj hlas za lepšie Slovensko. „Nech rozmýšľajú,“ podotkol.

Róbert Bezák prejavil smútok nad smrťou dvoch mladých ľudí. „Janko a Martinka ostanú navždy v našich srdciach. Je v tom čosi hrozivo biblické, že až smrť povzbudí k životu. Že smrť povzbudí nás k tomu, aby sme sa stretli, aby sme povedali - takto to nejde. Je v tom čosi hrozivo biblické, že smrť v nás obnovuje túžbu po pravde, spravodlivosti. Janko a Martinka vy ste sa stali hrdinami Slovenska,“ dodal.

Nie je nám to jedno – prišlo na námestia zakričať niekoľko desaťtisíc ľudí

 

 

Foto: Nicole Jašáková

Video: YouTube