Slovenky založili bezplatnú službu Holprom, poskytujú poradenstvo o štúdiu v Holandsku

Alžbeta Bielokostolská a Rebeka Jendrišáková absolvovali štúdium v Holandsku, ktoré ich tak očarilo, že si založili službu Holprom, aby mohli poskytovať bezplatné poradenstvo a konzultácie o štúdiu v tejto krajine. Ako nám Rebeka Jendrišáková prezradila v rozhovore, záujem o štúdium v Holandsku stále rastie. To potvrdili aj univerzity, počty medzinárodných študentov neklesli.

Prečo ste sa aj s Alžbetou Bielokostolskou rozhodli pre štúdium v Holandsku?

Tých dôvodov bolo viacero. Jedným z hlavných dôvodov určite bolo, že sa v Holandsku dá študovať po anglicky a štúdium je zamerané na prax. Ďalej zavážil aj fakt, že štúdium je finančne dostupné. No a v neposlednom rade, celkovo na nás zapôsobila aj krajina, jednak svojou multikulturalitou a tým, že človek sa tam cíti veľmi bezpečne.

Čím vás Holandsko očarilo?

Holandsko je krásna krajina a vždy tam máte kam ísť a čo vidieť. Mňa osobne na prvý pohľad očarila taká organizovanosť, keďže všetky domy v mestách sú stavané rovnakým štýlom, všetko vyzerá (a aj je) veľmi čisto a upravene.

Prečo ste sa rozhodli založiť Holprom?

Iniciatíva prišla po skončení štúdia. Keď sme sa do Holandska hlásili my s Betkou, pomáhala nám zahraničná agentúra, keďže na Slovensku holandské univerzity nemali veľmi zastúpenie. O tri roky neskôr, keď sa na univerzitu hlásil môj brat situácia bola stále rovnaká. Preto sme začali dialóg s univerzitou, na ktorej sme študovali, o našej možnej spolupráci a dlho netrvalo a stali sme sa jej oficiálnym partnerom na Slovensku a v Čechách. Postupne sme pridávali univerzity do nášho portfólia a po roku fungovania zastupujeme už šesť holandských univerzít.

Slovenky založili bezplatnú službu Holprom, poskytujú poradenstvo o štúdiu v Holandsku

(Alžbeta Bielokostolská na pracovnej stáži v Nórsku)

Aké služby ponúkate?

Pre študentov ponúkame kompletné služby, čo sa týka štúdia v Holandsku. Od pomoci s výberom študijného odboru a tej správnej univerzity, cez celý prijímací proces až po samotný odchod do Holandska. So študentmi však ostávame v kontakte aj po ich odchode a sme k dispozícií, ak potrebujú pomoc so zariadením prechodného pobytu, založenia bankového účtu, alebo vybavenie telefónneho čísla.

Na vašej webovej stránke uvádzate, že Holprom reprezentujú absolventi holandských univerzít, spolupracuje aj s niekým iným ako Alžbetou Bielokostolskou?

S Betkou sme Holprom založili a obe sme absolventky vysokej školy z Holandska. Čo sa týka iných spoluprác, tak tie prebiehajú v rámci rôznych rozhovorov, blogov alebo videí od iných absolventov vysokoškolského štúdia v Holandsku, alebo študentov, ktorí momentálne v Holandsku študujú.

Spolupracujete so šiestimi holandskými univerzitami, máte s nimi osobné skúsenosti?

Naša prvá univerzita bola Breda University of Applied Sciences, kde sme obe aj s Betkou študovali. S ostatnými univerzitami sme v pravidelnom priamom kontakte so zamestnancami aj so študentmi, aby nás mohli informovať o ich novinkách, eventoch, webinároch, ktoré pripravujú a tak ďalej. Tak vieme záujemcom o štúdium v Holandsku poskytnúť priame a najnovšie informácie aj my. Okrem iného, na každej univerzite sme v kontakte aj so slovenskými/českými študentmi, aby sme vedeli poskytnúť, čo najlepšie a najpriamejšie informácie aj očami študenta.

Prečo ste sa zamerali práve na tieto univerzity?

Zameriavame sa na univerzity aplikovaných vied a to preto, že sa nám páči systém, akým vyučujú. Štúdium nie je len o naučení sa teórie, ale o tom ako túto teóriu vie študent aplikovať v praxi. Ďalšia výhoda týchto univerzít je, že v rámci štúdia majú aj povinnú pracovnú stáž. Takýmto spôsobom študent zo školy vyjde nie len s titulom, ale aj s pracovnou skúsenosťou, ktorá je na dnešnom trhu práce veľmi oceňovaná, ba priam nevyhnutná.

Slovenky založili bezplatnú službu Holprom, poskytujú poradenstvo o štúdiu v Holandsku

(Rebeka Jendrišáková na výmennom pobyte v Južnej Kórei)

Holprom oslávil už svoj prvý rok, ako ho hodnotíte?

Musím uznať, že to bol veľmi zaujímavý rok, ako asi pre všetkých. Ale koniec koncov ho musím hodnotiť pozitívne. Do tohto projektu sme išli s malou dušičkou a malými očakávaniami, ale celkom rýchlo sme zistili, že nás to veľmi baví a, že je potenciál takýmto spôsobom naozaj niekomu pomôcť. Ako som už spomínala, Holprom začal s tým, že sme v portfóliu mali jednu univerzitu a počas tohto prvého roku sa nám portfólio rozrástlo na šesť univerzít.

Aké máte ohlasy od študentov?

Myslím, že najjednoduchšie bude ukázať ich výroky. „So všetkým pomohli a uľahčili. Či už na začiatku s výberom vysokej školy, alebo neskôr, keď som mal hocijaké otázky. Veľká ochota." Jakub, študent odboru Logistics. „Som veľmi spokojná so službami. Dievčatá z Holpromu boli vždy ochotné a rýchle, veľmi priateľské a všetko vybavili." Pavla, študentka odboru Tourism Management. „Služby Holpromu môžem určite všetkým odporučiť. Dievčatá komunikujú naozaj profesionálne, ale zároveň milo a kamarátsky." Sandra, študentka odboru Media Management.

Váš prvý rok pôsobenia ovplyvnila pandémia koronavírusu. Chcú študenti stále študovať v zahraničí?

Pre nás to znamenalo najmä prechod na online stretnutia a aj spustenie nášho webu po pár mesiacoch tvrdej práce, táto situácia nás k tomu aspoň popohnala. Čo sa týka študentov, tak stále vidíme rastúci záujem o štúdium v Holandsku a aj univerzity nám potvrdili, že počty medzinárodných študentov neklesli. Takže tiež veľmi pozitívne správy.

Zmenili sa podmienky prijímania alebo štúdia v Holandsku kvôli pandémii?

Prijímací proces sa veľmi nezmenil, keďže už aj doteraz bol online, aby študenti mohli robiť prijímací proces zo Slovenska. Čo sa týka štúdia, tiež sa väčšina vecí presunula online, ale holandské školy boli na túto zmenu určite lepšie pripravené ako tie slovenské. Od septembra univerzity kombinujú online výučbu s tou prezenčnou na campuse. Hlavne projekty a skupinové práce sú stále na campuse. Taktiež, univerzity sa snažia, aby prváci mali viacej hodín offline, aby si zvykli na vysokoškolské štúdium.

Prečo ste sa rozhodli ponúkať poradenstvo bezplatne?

Pretože si myslíme, že toto je dôležité rozhodnutie a študenti by mali mať prístup k čo najviac informáciám. Keď sme toto rozhodnutie robili my, tiež sme poradenstvo dostali zadarmo, ale bolo to od zahraničnej spoločnosti, ktorá sa už zo Slovenska stiahla. My chceme odovzdať naše skúsenosti a dúfame, že študenti budú mať také super zážitky, aké sme v Holandsku mali aj my.

 

Foto: Holprom