Podnikateľ Michal Babjak: Titul nerobí človeka, robia ho skúsenosti

Vždy inklinoval k podnikaniu a aj sa k nemu napokon dostal. Podniká v oblasti finančného poradenstva a chce zlepšiť verejnú mienku na túto oblasť – Michal Babjak.

Prečo podnikáte?

Vždy som chcel podnikať, nemal som predstavu v čom, ale vedel som, že chcem tú nezávislosť, flexibilitu. Môcť sa podieľať na niečom, čo bude prospešné pre ľudí. Vybudovať niečo veľké, čo tu po mne zostane, budem môcť byť na to hrdý.

Aké ste mali na začiatku sny a ciele?

Sny, ktoré som mal a stále mám, sú kombinácia materiálneho zabezpečenia, zážitkov a životných skúseností. Čím ďalej, tým viac oceňujem najmä hodnotu zážitkov, lebo tie vám nikto nevezme.

Sny, ktoré mám sa mi postupne plnia. O tom je podnikanie, ísť si za svojimi snami. Ich naplnenie ešte nie je v tej fáze, v akej som si to predstavoval, pretože, až keď človek začne podnikať, zistí, čo všetko to obnáša. Ale zistil som a získal veľa vecí a skúseností, ktoré som pôvodne nečakal, že sa ich dozviem, naučím. 

V akej oblasti a prečo práve v nej?

Nezakladal som podnikanie, ktoré by tu nebolo. Podnikám v oblasti finančného poradenstva. Dôvodov, prečo práve táto oblasť je viacero. Umožnilo mi to naučiť sa podnikať, vzdelávať sa. Zároveň to spĺňalo moje aspekty – aby to bolo prínosné pre ľudí a aby som mal aj ja možnosť sebarealizácie a zároveň som chcel zlepšiť povedomie o tomto odvetví.

Ešte ako študent som si hľadal stabilnú brigádu, aby som si vybudoval prax. Pretože som vedel, že keď skončím školu, nik sa o mňa nebude biť, pokiaľ nebudem mať prax. Chcel som sa taktiež popri škole vedieť postarať sám o seba. Začali prichádzať prvé zárobky, už ako študent som začal investovať do podielových fondov.

Neskôr mi bolo ponúknuté finančné poradenstvo. S touto oblasťou, v ktorej pôsobím, som mal negatívnu skúsenosť. Aj to bol jeden z impulzov, robiť to lepšie. Pretože som mal vo svojom okolí ľudí, ktorí to nevykonávali tak, ako by sa to podľa mňa malo.

Ďalší z impulzov bol, že veľa ľudí v mojom okolí sa v tejto finančnej sfére nevyznalo a nemalo čas sa tomu venovať a mne to vždy išlo. Počas mojich štúdií a predošlej pracovnej kariéry som si vybudoval dobré vzťahy, ktoré boli založené na dôvere a chcel som im s tým pomôcť.

Čo bolo na začiatku najťažšie?

Urobiť zmenu a ísť do toho, najmä ju urobiť zo dňa na deň. A potom začiatky podnikania, pretože si ich predstavujete inak, aké potom naozaj sú. Práve tie časy ukážu, aký ste silný a aké máte vzťahy.

Čo je najdôležitejšie?

Vzťahy a kvalitná robota. Ak máte oboje, prichádzajú odporúčania a tie si neviete kúpiť. Peniaze tým pádom automaticky prichádzajú.

Čo vám dala škola?

To, čo mi dala, si uvedomujem až s odstupom času. Keď som ju skončil, bral som to tak, že som získal informácie a odborné vedomosti. S odstupom času si uvedomujem, že mi dala viac, to, čo som sa naučil, ako sa vraví, medzi riadkami. Napríklad systém práce, ktorý dnes aplikujem do svojho podnikania. Ale nemám vyštudované to, čo robím.

Je titul dôležitý?

Určite nie je. Titul nerobí človeka, človeka robia skúsenosti. Z vysokej školy nie je dôležitý titul, ale vedomosti a vzťahy, ktoré si človek odnáša.

Po pár rokoch podnikania viem, že na titule nezáleží. Niekedy to býva tak, že čím je človek vzdelanejší, tým sa s ním komplikovanejšie robí. Pretože si myslí, že vie všetko a nevie nájsť v sebe pokoru a priznať, že niečo nevie.

Vzdelávanie nekončí vyštudovaním školy. Ak chcete v živote uspieť, musíte sa vzdelávať celý život.

Mala by na Slovensku potenciál uspieť škola podnikania?

Určite áno. Niečo také na Slovensku chýba. Koncepcia dnešného štúdia je zastarala. Ľudia sa neučia podnikaniu, základom finančnej gramotnosti, komunikácie, marketingu. Stále iba pribúdajú odborné vedomosti, ale nikto vás nenaučí, ako sa o seba postarať. Na ktorom úrade si čo vybavíte. Všetko si musíte zisťovať sám.

Čo by sa na takej škole malo vyučovať?

Predmety ako: komunikačné zručnosti, prezentačné zručnosti. Keďže žijeme v dobe sociálnych médií, tak základy marketingu, práca so sociálnymi médiami, kritické myslenie. Viacej práce sám so sebou, možnosti prezentácie ako učenie sa informácií. Nejaké základy podnikania, alebo povinnosti voči štátu.

Uvítali by ste, keby vznikol web, kde by boli základy a rady pre ľudí, ktorí chcú začať podnikať?

Niečo takéto by pomohlo. Drobné iniciatívy už sú, ale niekedy človek nevie, kde nájsť potrebné informácie. Keď sa mladý človek rozhodne, že chce podnikať, vo väčšine prípadov nevie, kde začať.

Čo by ste dnes odporučili začínajúcim podnikateľom, keby ste mali opäť začať?

Počúvajte svoj vnútorný hlas, ktorý volá po snoch, túžbach, nájdite svoj životný zámer a uskutočnite ho.

 

Foto: archív / mb