Barbara Baisová: ,,Chcem podnikať a byť sama sebe šéfom.“

Aj ty si sa niekedy zamyslel, aké by to bolo, ak by tvoji rodičia boli podnikatelia? Zaujíma ťa, ako to vníma dieťa úspešného podnikateľa, aké má sny a plány do budúcnosti? Prinášame ti rozhovor s prezidentkou MAY Slovakia, Barbarou Baisovou, ktorá vyrastala v podnikateľskom prostredí, o tom, čo sa naučila a ako jej to pomohlo v doterajšom živote.

Máš oboch rodičov podnikateľov?

Nemám, iba tatino je podnikateľ.

Aké to je, žiť s rodičom - podnikateľom?
Je to veľmi obohacujúce a pre mňa fascinujúce. Vidím, čo všetko tatino robí v rámci svojho franchisingu Business for Breakfast, že tiež vymýšľa rôzne workshopy, akcie, a podobne. Častokrát mu pomáham, keď robí doma alebo v office, dávam spätnú väzbu na to, čo robí, pomáham mu na eventoch, či chodím s ním na rôzne akcie. Pomáhame si a dávame si rady navzájom, ja jemu a on zas mne, keď treba. Vidím to teda ako niečo veľmi kreatívne.


Aké to podľa teba má výhody a aké nevýhody?
Výhod to má veľa. Ja sama som kreatívny a aktívny človek. Aj vďaka tomu, že tatino je podnikateľ, stretávam nových, skvelých ľudí, o ktorých píšem články, a neskôr s niektorými máme aj spoluprácu v MaY a podobne. Ďalšie, čo ma napríklad učí, ale to aj vidím pri jeho podnikaní, je práca s kontaktami.
To znamená, že akonáhle dostanem vizitku, nehodím ju do šuflíka a už nikdy nevytiahnem. Jednoducho si na ňu napíšem, kde a kedy som daného človeka stretla a čo som zistila o danej osobe. Keď ma napríklad zaujal a chcem o ňom napísať článok alebo mám záujem o spoluprácu, tak mu na ďalší deň napíšem alebo zavolám a dohodnem stretnutie. Ale napríklad si spomeniem aj na ich narodeniny či meniny – a teda celkovo sa „starám“ o svoje kontakty.
S tým súvisí aj budovanie pozitívnych vzťahov. Tatino má tzv. podnikateľské kluby po celom Slovensku, kde sa stretávajú malí a strední podnikatelia z rôznych oblastí. Vďaka týmto klubom pomocou networkingu, si podnikatelia budujú pozitívne a kvalitné vzťahy a odporúčajú svoje produkty alebo služby ďalej.
Výhod tam je oveľa viac, ale tieto sú jedny z hlavných.
Čo sa týka nevýhod, vidím však tiež aj vďaka tatinovi, že podnikanie nie je jednoduché a že si to vyžaduje veľa času a nielen ráno od siedmej do piatej poobede a potom mi „padla“ a idem domov. Je to tiež aj náročnejšie finančne, keďže raz sa darí a niekedy menej a nie je tam nejaký povedzme pravidelný príjem.

Motivuje to teba k podnikaniu?
Áno veľmi  a síce sú tam tie nevýhody, ale aj tak by som do toho šla. Jednoducho každý deň vidím, čo robí tatino ako podnikateľ alebo stretávam iných podnikateľov a to ma každý deň motivuje viac a viac.

Tiež viem, že nemôžem a nechcem mať nejakého šéfa nado mnou, niekto kto mi hovorí, čo mám robiť a čo nie. Ja jednoducho chcem šéfovať sama sebe. Preto som mala problémy s brigádami – buď mi nesadol kolektív alebo šéf/nadriadený.
Som kreatívny človek, rada píšem, tvorím, vymýšľam, som v projektoch, a podobne a jednoducho si neviem predstaviť byť zamestnancom.

A s čím by som podnikala? To ešte neviem, ale myslím, že to bude nejaká živnosť, buď by som sa venovala organizovaniu eventov, moderovaniu, mentorovaniu, článkom, PR... Je toho viac, čo ma baví. Čas a skúsenosti mi ukážu v čom z toho som naozaj dobrá a čo by mi tým pádom mohlo priniesť aj nejaké peniažky. Ale hlavne, budem vychádzať zo svojich silných stránok, takže viem, že sa mi to podarí.

Musela si sa kvôli tomu niečoho vzdať?
No, myslím, že voľného času. Lebo vidím, koľko voľného času má väčšina mojich spolužiakov, ktorí nemajú také aktivity ako ja, a tí väčšinou chodia spolu na párty a na všelijaké eventy. Ja im to nevyčítam, je to ich život, ale ja proste taká nie som. Áno aj ja by som mohla, ale nevidím v takom niečom budúcnosť. Radšej na začiatku zistím svoje silné stránky, čo rada robím a v čom mám flow, v čom som dobrá, a vzhľadom k tomu si hľadám   aktivity a projekty a venujem tomu všetok čas mimo školy. Vďaka nim získavam skúsenosti, kontakty, a veľa veľa iných vecí, ktoré mi môžu neskôr pomôcť.
A je to síce často únavné, a niekedy mám týždeň, kedy každý deň od rána do večera niečo mám. Ale vždy chodím vďaka tomu spať s dobrým pocitom a vďakou, že sa vážne venujem niečomu, čo ma baví a napĺňa. V čom sa zdokonaľujem a posúvam ďalej, alebo mám jednoducho dobrý pocit, že som spoznala ďalšieho skvelého človeka.

Čomu by si sa ty v živote chcela venovať?
Vďaka projektom, ktorým sa momentálne venujem – MaY a Životológia, som získala viacero schopností a zručností ako organizovanie  a plánovanie akcií, moderovanie, fotenie, natáčanie a editovanie videií, líderstvo, mentorovanie, vystupovanie na verejnosti, písanie článkov a rozhovorov, tímová práca a veľa iných.
Takže v budúcnosti by som sa chcela venovať niečomu z toho, ale najviac asi hudobnej žurnalistike, písaniu rozhovorov s rôznymi zaujímavými ľuďmi, projektom a podobne, a myslím, že by ma bavilo aj niečo ako PR.

 

Foto: Facebook