Nedostatok praxe pre študentov na školách

Nedostatok praxe na školách je stále veľkým problémom. Jedného dňa ti v práci šéf zadá úlohu, ktorú budeš po teoretickej časti ovládať, avšak čo s tým, keď si si ju v praxi v podstate nikdy nevyskúšal?

Je pravda, že sa každý učí na vlastných chybách. Lenže hosťovi v päťhviezdičkovom hoteli je jedno, že si mal v škole málo praxe a keďže potrebuješ prácu, trochu si si prikrášlil životopis. Preto mu teraz to víno nalievaš zo zlej strany. On očakáva prvotriedny servis, za ktorý si zaplatil.

Taktiež je síce veľmi pekné, ak viem, ako funguje fotosyntéza, ale čo z toho mám v reálnom živote? Čo spravím, keď prídem na daňový úrad, úrad práce alebo len do banky a som stratený, pretože ma v škole nikto nenaučil ani len to, ako správne vyplním tú hŕbu tlačív, ktoré mi teta pri okienku tlačí do ruky?

Systém dnešného školstva však nie je trestom len pre zamestnávateľa, ktorý potom dostáva nedostatočne kvalifikovaných zamestnancov a musí ich ešte pol roka zaúčať. Je to najmä veľkou nevýhodou pre študentov, ktorí chcú začať sami podnikať. Nikto ich nenaučil ako, a tak sa stáva, že im firmy v priebehu pár mesiacov krachujú. To je na začiatku síce celkom normálne, no možno by ti to s trochou praxe v obore na tretíkrát vyšlo, nie po prvom neúspechu odradilo.

Naša rada znie, začni s hľadaním práce čo najskôr. Samozrejme, nemôžeš kvôli nej zanedbávať školu, ani to by nebolo rozumné. Skús nájsť zlatý stred, aby si stíhal všetko. Rovnako je aj dôležitý výber správnej pracovnej pozície. Ak chceš pracovať v oblasti IT, vykladanie tovaru je v tvojom životopise zbytočné. Pozri sa na to aj z tohto pohľadu.

Na záver pár linkov, ktoré ti môžu pomôcť:

http://www.profesia.sk/

http://www.profesia.sk/

http://superbrigady.zones.sk/

http://kariera.zoznam.sk/

 

Foto: Pexels