Dianka Samolejova - sladké ale zdravé podnikanie

Podnikať sa dá aj popri škole. Dôkazom toho je Dianka Samolejová, ktorá už v 19 rokoch začala vyrábať svoje raw koláčiky a predávať ich. Dnes už má vlastnú firmu Nueva Via Cakes a jej výrobky nájdete aj v mnohých kaviarňach.

Dianka podniká s raw koláčikmi už rok. „K tejto myšlienke ma priviedol záujem o zdravú stravu, ktorý som mala už dlhšie, pretože v minulosti som mala nejaké problémy, čo sa týka potravinových intolerancií. Začala som sa preto zdravšie stravovať a vyrábať aj prvé raw dezerty.“ vysvetlila. Všetkým jej koláčiky chutili, dokonca sa s nimi zúčastnila na rôznych súťažiach a vyhrala ich. Po strednej škole ju čakalo rozhodnutie, buď bude pokračovať v štúdiu alebo začne podnikať. Bála sa, či získa dostatok finančných prostriedkov a či jej s tým niekto pomôže, keďže ona nemala s podnikaním skúsenosti. „Vtedy môj priateľ povedal, že v podstate sú len dve možnosti. Buď chcem alebo nechcem.“ Rozhodla sa pre podnikanie.

Dianka Samolejova - sladké ale zdravé podnikanie

Krôčik po krôčiku

Všetko sa naučila postupne. Ako má lákavo prezentovať svoje výrobky, zabezpečiť stálych dodávateľov, začala vymýšľať vlastné receptúry. V spolupráci s grafikom si musela navrhnúť dizajn stránky a logo. Pomaly nadobúdala nové skúsenosti a vedomosti.

Dianke pomohol príspevok od štátu

Ako každý mladý človek ani Dianka, ako sama uvádza, nemala veľa peňazí, preto sa začala rozhliadať po príležitostiach, kde by ich mohla získať. „Jednou z nich bol príspevok od štátu pre začínajúcich podnikateľov vo výške 3 000 eur, ktorý som získala,“ najprv ale musela splniť určité podmienky. Vypracovala podnikateľský plán, prezentáciu a spravila skúšky. Ďalej sa zúčastnila startupových konferencií zameraných na gastronómiu. Prvú z nich, ktorá sa uskutočnila na Slovensku vyhrala a tam aj získala potrebné rady a kontakty. 

Viac sa už ale dozviete v našom videu.

                                                     

Foto: Nueva Via Cakes