Aké odvody musím platiť ako študent živnostník?

Si študent a máš skvelý nápad na podnikanie? Rozmýšľal si už nad založením živnosti, ale nevieš, aké odvody budeš musieť platiť? My ti to povieme.

Ak si študent a zároveň živnostník, máš oproti ostatným podnikateľom tú výhodu, že prvý rok neplatíš nič.

Tak napríklad nemusíš platiť mesačné preddavky zdravotnej poisťovni. Zaplatí ich za teba štát. Ak však za rok zarobíš, po skončení roka zaplatíš zdravotné odvody z vymeriavacieho základu. Daj si však pozor. Živnostenský úrad ťa síce prihlási do zdravotnej poisťovne, no tam nevedia, že si študent. Choď im to preto radšej nahlásiť, ušetríš.

Na prvý rok si oslobodený aj od platenia sociálnych odvodov. Ich výška sa počíta podľa toho, aký príjem si mal v minulom roku, a keďže si živnosť ešte nemal, nemajú ti ako vypočítať mesačné odvody. Platí to teda nie len, ak si študent, ale akýkoľvek začínajúci podnikateľ.

Nakoniec si povedzme, že ani daňový úrad od teba v prvom roku nebude chcieť daň z príjmu  ako mesačné preddavky. Po skončení roka podáš daňové priznanie. Na jeho základe zaplatíš dane jednorázovo a len z toho, čo zarobíš. Toto pre teba tiež platí, či už študent si  alebo nie.

 

Foto: Pexels