Majú mladí ľudia záujem podnikať? (anketa)

Vytvorili sme anketu so 4 jednoduchými otázkami a rozoslali sme ju 40 respondentom. Zamerali sme sa na tému podnikanie a záujem mladých ľudí o poradenské služby.

V prvej otázke sme sa pýtali, či by v prípade, že začnú podnikať, využili bezplatné poradenské služby. Až 47,5 % sa vyjadrilo, že jednoznačne áno. Možno odpovedalo 35 % opýtaných a 17,5 % by záujem o tieto služby neprejavilo.

V druhej otázke sme chceli vedieť, či už niekedy poradenské služby využili. Prekvapivo, až 62,5 % respondentov, tieto služby nikdy nevyužilo. 25% áno a 12,5% označilo odpoveď nie, ale chcel by som.

Tretia otázka spočívala v samotnom záujme mladých ľudí podnikať. Opýtali sme sa ich, či už podnikajú alebo chcú v budúcnosti začať. Najviac opýtaných, 45%, odpovedalo, že zatiaľ nepodnikajú, no uvažovali o tom. Tesne za nimi, so 42,5%, sa umiestnili mladí ľudia, ktorí už podnikajú. Len 12,5% sa vyjadrilo, že o podnikanie nemá záujem.

Štvrtú otázku sme nechali otvorenú. Spýtali sme sa totiž, v ktorom odvetví sa podľa nich oplatí začať podnikať. Ako jasný víťaz z nášho prieskumu vyšiel IT priemysel. Za ním sa umiestnili služby, či už je to kaderníctvo, kozmetika, práca s deťmi alebo starými ľuďmi. Veľa respondentov sa taktiež priklonilo ku gastronómii, otvoreniu si vlastného baru, reštaurácie či hotela. Ďalej sme zaznamenali aj odpovede ako autoservis, cestovný ruch, šport, dizajn a farmaceutický priemysel. No boli napríklad aj takí, ktorí majú jasno v tom, že najlepší biznis je kradnúť vo vláde.

 

Foto: Pexels