Polícia by mala dostať nové výsluchové miestnosti pre deti

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová už pred niekoľkými mesiacmi zdôraznila potrebu vzniku špeciálnych miestností, v ktorých by mal prebiehať výsluch maloletých. Do praxe by sa mali zaviesť už v roku 2019.

Slovensko potrebuje osobitné výsluchové miestnosti, ktoré by vypočúvaným deťom zaručili komfortné a príjemné prostredie. Slovenská ombudsmanka Mária Patakyová to povedala v októbri 2018 počas diskusie o problematike právnej ochrany dietaťa, ktoré sa stalo obeťou sexuálneho násilia, v trestnom a inom súdnom konaní. Debatu za okrúhlym stolom zorganizovalo občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze a okrem verejnej ochrankyne práv sa ho zúčastnili aj predstavitelia ďalších mimovládnych organizácií a štátnych inštitúcií.

Podľa Patakyovej je potrebné vytvoriť také špeciálne miestnosti, v ktorých by dieťa nemalo pociťovať strach a malo by mať vytvorené také podmienky, aby mohlo bez zvýšeného stresu vypovedať k veci. Podľa ombudsmanky by v špeciálnej miestnosti s vypočúvaným dieťaťom mal byť iba pripravený vyšetrovateľ, akékoľvek ďalšie osoby by mali výsluch sledovať iba prostredníctvom kamier.

Patakyová uviedla, že s realizáciou takéhoto opatrenia sa už začalo. V roku 2019 by sa podľa verejnej ochrankyne práv malo uviesť do prevádzky pätnásť takýchto miestností, štrnásť z nich sa bude nachádzať pri Krajských riaditeľstvách Policajného zboru a jedna pri Akadémii Policajného zboru v Bratislave. Patakyová zároveň dodala, že v budúcnosti by bolo ideálne mať špeciálne výsluchové miestnosti pri každom okresnom riaditeľstve Policajného zboru.

Podľa ombudsmanky je sexuálnym násilím ohrozené každé piate dieťa v Európe, na Slovensku to vychádza približne na 20-tisíc detí, povedala Patakyová s tým, že to indikuje závažnosť celej problematiky. Počas odbornej debaty taktiež zdôraznila potrebu informovanosti širokej verejnosti o tejto problematike. „Je veľmi dôležité, aby sa verejnosť vo vzťahu k obetiam, teda deťom, stávala citlivejšou," doplnila.

Foto: Pixabay