Pripravte si na Silvestra zdravé jednohubky!

Silvestrovské občerstvenie nemusia predstavovať iba klobásky s majonézovým šalátom. Doprajte si po vianočných sviatkoch niečo ľahšie a potešte návštevu zdravými jednohubkami. Touto lahôdkou určite nikto nepohrdne!

Zabudnite na rožok s chrenom a s klobásou. Svoje žalúdky už ťažkými surovinami viac trápiť nemusíte a navyše potešíte aj tých, ktorí nemôžu lepok. Jednohubky dokážete totiž urobiť aj bez akéhokoľvek kúsku pečiva. Neveríte? Tak sa pozerajte! 

Kyslé prekvapenie: Pečivo nahradíme kyslou uhorkou, ktorá je šťavnatá a jednohubke dodá potrebnú vláčnosť. Hrubšiu kyslú uhorku nakrájame na kolieska, ktoré pomastíme hrubou vrstvou syrokrému. Môžete použiť klasický alebo ochutený, pozor ale na príliš výrazné chute, aby neprebili dominantnú uhorku. Následne na syrokrém položíme tenký kúsok paradajky, ktorú sme nakrájali na plátky a tie sme ešte rozštvrtili na malé kúsky, aby neboli v priemere väčšie ako uhorka. Pokiaľ chcete, aby bola jednohubka pikantná, vrch ešte ozdobte najemno nastrúhaným chrenom v sladkokyslom náleve. 

Balkánska dobrota: Pečivo nebudeme potrebovať ani tentokrát! Namiesto neho využijeme tvrdý syr. My sme použili Eidam, ale vybrať si môžete aj Goudu alebo Parmezán alebo akýkoľvek iný tvrdý syr podľa vlastnej chuti. Na ten naneste hrubšiu vrstvu syrokrému, odporúčame bez príchute, aby vynikla chuť samotného syra. Vrch ozdobíme polovicou olivy - zvoliť môžete čistú olivu alebo s náplňou, v našom prípade sme siahli po paprikovej náplni. Ak chcete, aby bola jednohubka chuťovo výraznejšia, na vrch môžete dať ešte kúsok červenej cibule, s ňou však opatrne, pretože môže prebiť chuť ostatných balkánskych surovín!

 

Foto: Veronika Pancuráková