Viete, komu idú vaše peniaze, keď si kúpite Granko?

Granko, alebo celým názvom Granulované Kakao, je obľúbený instantný nápoj na Slovensku aj v Česku. Mnoho slovenských detí vyrástlo na „kakavku“ a tak sa výrobok od Orionu stal súčasťou našich životov. Orion je pôvodom česká firma, ktorú v roku 1896 založili manželia Maršnerovci. Z jednej predajni v Prahe sa neskôr rozšírili do celej republiky.

Bod zlomu nastal v roku 1991. Ako uvádza stránka nestle.com: „V roku 1991 sa pozícia Orionu na trhu ešte posilnila akvizíciou spoločnosti Nestlé.“ Nestlé je švajčiarsky medzinárodný potravinový gigant, ktorý videl v lokálnej firme príležitosť a chopil sa jej. Na tom nie je nič zlé. Je bežné, že veľké koncerny skupujú menšie firmy s potenciálom. Čo už nie je až tak bežné, je množstvo škandálov, prešľapov a káuz, ktoré sa ťahajú s potravinovým gigantom. Privatizácia prameňov, škandály s kontamináciou potravín baktériou E.coli či olovom, znečisťovanie a násilnosti v rôznych krajinách, aj dohoda s diktátorom. Toto všetko Nestlé nesie na svojich pleciach.

Poukázať však treba najmä na surovinu, ktorá s Grankom priamo súvisí, a to je kakao. Kakao je celosvetový problém. Jeho spotreba je obrovská, no na mnohých miestach sa pestuje bez ohľadu na pracovníkov či životné prostredie. Na pestovanie Fairtrade kakaa (teda etickej a ekologickej suroviny, viac o programe poctivého obchodu nájdete tu) sú potrebné prísne kontrolné mechanizmy. Je oveľa jednoduchšie zneužívať ľudí rozvojových krajín akoby mali dostávať rozumný plat či aspoň životné minimum. Preto len kontroly a sankcie dokážu tomuto zneužívaniu zabrániť.

Firmy ako Nestlé sa rady vyhovárajú, že nevedia v akých podmienkach sa kakao pestuje. Medzinárodný fond pracovných práv však už v roku 2005 obvinil potravinový gigant z únosu, uvrhnutia do otroctva a zneužívania na prácu troch maloletých detí z Mali. Organizácia neskôr prišla so zistením, že firma ďalšie nahlásenia o detskej práci ani nepreverila.

(foto)

Vtedajší výkonný viceprezident pre operácie spoločnosti Jose Lopez sa vyjadril, že detská práca je proti všetkému, za čím firma stojí. Napriek tomu však „žiadna firma, ktorá dováža kakao z Pobrežia Slonoviny nemôže garantovať, že sa to nedeje. Môžeme však povedať, že riešenie detskej práce patrí k najvyšším prioritám našej firmy.“

Fair Labour Association (asociácia poctivej práce) uviedla, že Nestlé si bola plne vedomá, odkiaľ a za akých podmienok pochádza ich kakao, ale pre zlepšenie podmienok neurobila veľa. Temnej stránke kakaa a čokolády sa venuje aj dokument The dark side of chocolate.

Aby sme sa však vrátili k pôvodnej otázke. Komu idú vaše peniaze, keď si kúpite Granko? Podľa informácií z vedeckej stránky ZME Science idú ootravinovému gigantu, ktorého 29 značiek má ročný obrat miliardu dolárov a napriek tomu žiadal Etiópiu o vyplatenie dlhu v čase, keď krajinu sužoval hladomor. Firme, ktorá nelegálne odčerpáva vodné pramene a ničí tým rovnováhu v prírode aj ľudské životy, ktoré prišli o zdroj pitnej vody. Koncernu, ktorý nechce vidieť skutočnosť, že na jeho kakaových plantážach ťažko pracujú 12-15 ročné deti.

My spotrebitelia máme obrovskú výhodu a tou sú naše peniaze. Vec, po ktorej koncerny tak bažia. Peniaze sú našim volebným lístkom. Tým, koho nimi podporíme, vysielame jasný signál, že sa nám jeho práca páči. Najzodpovednejšia vec, ktorú môžeme robiť, je uvažovať kto je našej podpory naozaj hodný.

 

Foto:  Nica Cn (Unsplash), ZME Science