Vegánske menu v jedálňach? Dve univerzity začali ponúkať rastlinné jedlá

Na začiatok akademického roka si jedálne dvoch slovenských univerzít pripravili pre svojich študentov prekvapenie. Tri jedálne Technickej univerzity v Košiciach a štyri jedálne Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave sa zapojili do projektu Zelená jedáleň, ktorého cieľom je ponúknuť študentom aj vegánske jedlá. 

Do projektu Zelená jedáleň sa zapojila aj Tamara Stohlová, ktorá pred rokom rozbehla podávanie vegánskeho menu v jedálni Venza na bratislavských Mlynoch. „Skúsenosť so zavádzaním rastlinných jedál vo Venze nás presvedčila, že Slovensko je pripravené na túto zmenu. Práve študenti vysokých škôl sú často pioniermi, ktorí majú o vegánsku stravu najväčší záujem. Preto s rozsiahlejším zavádzaním začíname práve na vysokých školách,“ vysvetľuje Stohlová dôvody, pre ktoré súhlasila so spoluprácou. „Jedlá, ktoré do jedální prinášame sú zdravé a chutné, no pritom jednoduché na prípravu. Na jednej strane teda uľahčujeme jedálňam rastlinné jedlá zavádzať, na druhej strane stravníkom umožňujeme znižovať konzumáciu živočíšnych výrobkov,“ hovorí Krístína Chaparro, predsedníčka Slovenskej vegánskej spoločnosti, občianskeho združenia, ktoré projekt zastrešuje. 

Rôznorodé jedlá

Podľa koordinátora projektu Miloša Pupíka sa študenti, ktorí sa stravujú v týchto jedálňach, môžu tešiť na rôznorodú ponuku každodenných rastlinných jedál. „Pretrváva mýtus, že rastlinná strava je nudná, drahá a náročná na prípravu. Chceme ukázať, že vegánska strava nemusí znamenať žiadne odopieranie,“ uviedol koordinátor a zároveň prezradil, že nová ponuka bude zahŕňať zdravé jedlá s nižšou ekologickou stopou. 

Ako na to?

Projekt Zelená jedáleň zabezpečuje celý proces zaradenia rastlinných jedál. Jedálňam ponúka brožúru s receptami prispôsobenými pre veľkú kuchyňu, zabezpečenie informačnej kampane a konzultácie podľa potreby. Súčasťou projektu je aj organizácia workshopov vegánskeho varenia. Pre Technickú univerzitu v Košiciach usporiadal workshop, ktorý viedli kuchárky z bratislavskej reštaurácie Balans bistro. „Bola to veľmi vydarená akcia. Ukázali sme si zaujímavé možnosti, ktoré rastlinná strava ponúka. Lektorky nám ukázali rôzne spestrenia, ako jedlá vylepšiť chuťovo, no stále zachovať jednoduchosť prípravy,“ konštatoval Tibor Faragó, vedúci úseku stravovania na Technickej univerzite v Košiciach.

Vegánske menu v jedálňach? Dve univerzity začali ponúkať rastlinné jedlá

Ďalším miesto, kde sa bude už čoskoro podávať vegánske menu, bude aj Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. 

 

Zdroj: Zelená jedáleň

Foto: Pexels, Zelená jedáleň