Sezóna jahôd je tu. Vedeli ste, že pomáhajú proti akné?

Jahody patria medzi ľahko dostupné ovocie. Jar je už v plnom prúde, a preto sa na pultoch supermarketov budú objavovať čoraz častejšie. Vedeli ste, koľko výhod majú pre vaše zdravie?

Jahody obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý sa používa najmä pri prevencii a liečbe prechladnutia. Majú taktiež neoceniteľný význam pre tráviacu sústavu, pretože stimulujú vylučovanie slín a žalúdočných štiav. Obsahujú aj vlákninu, ktorá pomáha vylučovacej sústave - čistí črevá a pomáha tak zabraňovať vzniku zápchy.

Ľudový recept hovorí aj o tom, že jahody pomáhajú pri liečbe akné, a to najmä v tínedžerskom veku. Ak teda nepríjemným akné trpíte, zmiešajte zopár rozpučených jahôd s lyžicou kyslej smotany a zmes si naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom opláchnite. Pri pravidelnom užívaní dvakrát týždenne sa výsledky dostavia už do dvoch týždňov.

Sladké červené ovocie sa pestuje všade, takže je aj cenovo dostupné. Jeden kilogram čerstvých jahôd kúpite v supermarketoch za približne 3 eurá. Pokiaľ chcete jahody pestované u domácich záhradkárov, na trhu si za ne priplatíte.

Jahody majú v kuchyni široké využitie. Konzumovať ich môžete samostatne, alebo môžu byť súčasťou štiav, kompótov, lekvárov či zákuskov. Môžete ich konzumovať surové, ale dajú sa aj jednoducho zamraziť a použiť neskôr. 

 

Foto: Veronika Pancuráková