Cena nie je zárukou kvality, hovorí slovenský majster sveta v miešaní nealkoholických drinkov

Vlani zažiaril v konkurencii 23 najlepších barmanov sveta, teraz súťaž sledoval z inej pozície. Ladislav Doboš v rozhovore hovorí o tom, ako sa mu za posledný rok zmenil život, ale aj o tom, ako rozoznať kvalitný drink.

Košičan Ladislav Doboš vlani vyhral nominačné kolo prestížnej súťaže Mattoni Grand Drink 2016, čo ho posunulo do hlavnej súťaže a tam získal titul majstra sveta v miešaní nealkoholických drinkov. V súťažiach zameraných na miešanie alkoholických nápojov najviac zažiaril v Bratislave na Master 77, kde dvakrát po sebe obsadil druhé miesto. Je šťastným otcom trojročnej dcéry.

Pred rokom ste sa stali majstrom sveta. Ako sa odvtedy zmenil váš život?

Veľmi sa zrýchlil. Vďaka médiám sa o mňa začalo zaujímať veľa ľudí a prišli aj rôzne pozvánky na rozhovory do časopisov, na odborné prezentácie alebo do poroty na rôzne barmanské súťaže. Jednoducho toho razom bolo naozaj veľa, záujem je veľký, a tak pre mňa čas plynie veľmi rýchlo.

K titulu majstra sveta ste dostali aj 10 000 dolárov. Môžete prezradiť, ako ste ich investovali?

Myslím si, že toto nepoviem len sám za seba, ale za každého, pretože v mojej situácii by asi všetci urobili to isté. Veľa z peňazí som použil na to, aby som vykryl nejaké tie pôžičky, ale vyšlo aj na menšiu dovolenku pre rodinu.

Často vytvárate nové drinky. Kde na to hľadáte inšpiráciu?

Inšpirácia je všade okolo nás. Či už sú to sociálne siete, sociálne dianie na Slovensku alebo vo svete, alebo aj kuchárske umenie. Človek sa jednoducho môže inšpirovať vždy a všade. Keby som sa teraz na festivale prešiel k nejakému stánku a uvidel surovinu v polotekutom stave, predstavil by som si ju v kombinácii s inými ingredienciami. Predstavil by som si, ako by mohla chutiť napríklad s čajom alebo iným nealkoholickým nápojom a aký by bol výsledný efekt tohto spojenia. Zapísal by som si to a v práci by som nad tým potom začal špekulovať.

Keď už vytvoríte nejakú novinku, ako jej vymyslíte názov?

To je u mňa vždy kameň úrazu. Musím povedať, že pre mňa je jednoduchšie vytvoriť samotný drink ako jeho názov. Pri vytváraní mena mi preto veľakrát pomáha partnerka, s ktorou som už dlho, je mojou oporou a vždy sa na ňu môžem spoľahnúť.

Kedy sa vlastne barman rozhodne, že ide vytvoriť nový drink? Príde večer domov, nemá čo robiť, a tak niečo vymýšľa?

Je to v podstate rovnaké ako s inšpiráciou. Nemôžete si povedať, že teraz ma niečo bude inšpirovať. Práve naopak, keď mi niečo napadne a v danej chvíli nemám práve čas, tak si to zapíšem na papier. Papier znesie veľa a akonáhle si čas nájdem, vrátim sa k tomu a idem kombinovať a odvíjať sa práve od toho, čo som si zapísal.

Vo viacerých rozhovoroch ste povedali, že radšej miešate nealkoholické drinky než alkoholické. Je ťažšie namiešať alkoholický drink?

Nechcem ponížiť ostatných barmanov, ktorí tvrdia opak, ale podľa mňa je v dnešnej dobe určite náročnejšie namiešať nealkoholický drink svetovej úrovne ako alkoholický. Nápoje bez alkoholu sa navyše stávajú veľkým hitom, pretože ľudia chcú žiť zdravo a k tomu alkohol nepatrí.

Cena nie je zárukou kvality, hovorí slovenský majster sveta v miešaní nealkoholických drinkov

Predpokladám, že keď si vyjdete von, tak si v bare objednáte nejaký miešaný drink, mám pravdu?

Určite áno.

Bývate v slovenských podnikoch spokojný?

Sú také a musím povedať, že ich počet stúpa. Kvalita barmanov a samotných nápojov sa posúva veľmi dopredu, z čoho mám aj ja osobne veľkú radosť, pretože vidím, že barová kultúra na Slovensku rastie, posúva sa dopredu a vyvíja sa správnym smerom.

Povedzme, že som úplný laik a chcem si v bare objednať miešaný drink. Ako rozoznám, že bude kvalitný?

Záleží to aj od surovín, ale na druhej strane to je vidieť aj na precíznosti barmana. Ak okolo seba robí veľa neporiadku alebo má špinavé oblečenie a nie je upravený, tak je to svojím spôsobom vizitka toho, že drink asi nebude až tak dobrý. Veľakrát sa však stane, že prvý dojem môže klamať. Najlepšie je barmana sledovať počas celého večera.

Je aj vyššia cena zárukou vyššej kvality?

Toto je zaujímavá otázka, pretože ja sa snažím cenami u nás v podniku skôr zaujať takým spôsobom, aby si zákazníci dali nápoj viackrát. Nemáme úplne najlacnejšie nápoje, ale sú podľa mňa cenovo dostupné tak, aby si ich človek mohol vychutnať aj niekoľko a nemusel celý večer sedieť pri jednom, ktorý stojí deväť eur. Preto sa snažím prispôsobovať cenovej politike klientely, ktorá do podniku chodí.

Takže je vyššia cena zárukou vyššej kvality? Ak stojí drink deväť eur, je predpoklad, že s ním budem spokojná?

Nemusí to tak vždy byť.

Počas vašich vystúpení hovoríte, že dobrý miešaný drink si človek dokáže pripraviť aj doma. Sledovala som vašu prácu, ale nie som si celkom istá, či by som niečo podobné vedela urobiť aj ja.

Stačí mať doma nejaké základné suroviny a hlavne vás to musí baviť. Je to často o pokusoch a omyloch, ale keď máte doma mixér, ľad a nejaké základné suroviny, tak sa to dá pospájať, namiešať a ochutnať. Vždy je to o ochutnávaní. Naslepo sa dokonalý drink urobiť nedá. Jednoducho je doma potrebné to skúšať a ochutnávať až dovtedy, kým s tým nebude človek spokojný. V tomto sa to líši od miešania nápojov v práci. Doma sa pozerám na svoje chute, zatiaľ čo v práci musím ulahodiť zákazníkovi.

Keby si už úplný amatér chcel doma niečo pripraviť, je lepšie začať náhodným kombinovaním surovín, alebo si niečo prečítať, prípadne pozrieť video?

Podľa mňa by nebolo odveci začať aj od nejakého základného barmanského kurzu. Takým som vo svojich začiatkoch prešiel aj ja v Slovenskej barmanskej asociácii. Barmanské kurzy vyučujú certifikovaní lektori a úspešným absolvovaním získate certifikát platný v niekoľkých desiatkách krajín sveta. Absolvent sa naučí niečo o mixológii, histórii drinkov a najmä sa naučí, čo s čím a ako chutí. Potom je to už na každom individuálne ako sa bude ďalej zveľaďovať, ako veľmi ho to chytí a ako bude ďalej pokračovať.

Tento rok ste titul majstra sveta neobhájili, pretože ste boli v porote. Prečo ste sa tak rozhodli? Nebolo lákavejšie zabojovať opäť?

Určite som mal motiváciu, pretože dvakrát po sebe túto súťaž ešte jeden človek nevyhral. Zúčastnil som sa nominačného kola, ale odborná porota rozhodla o mojom kolegovi Rasťovi Kubáňovi, ktorý namiešal úplne dokonalý nápoj, ktorý je hoden toho, aby tento rok reprezentoval Slovensko na tejto súťaži. Bol som teda v porote ako čestný hosť, čo je pre mňa veľkou cťou.

 

Foto: Veronika Pancuráková