Dajte si dnes čokoládu, oslavuje sviatok!

Obľúbenú pochúťku si dnes môžete dopriať úplne bez výčitiek. Jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete oslavuje svoj vlastný medzinárodný deň. 

Medzinárodný deň čokolády sa oslavuje presne na výročie jej uvedenia na európsky trh, čo bolo 7. júla v roku 1550. Čokoláda je jedna z najobľúbenejších potravín sveta. Vyrába sa z plodov kakaovníka a pre telo má hneď niekoľko blahodarných účinkov.

Kvalitná čokoláda je bohatým zdrojom antioxidantov. Obsahuje vápnik, železo a horčík, ktoré podporujú rast vlasov a svalov, činnosť srdca, svalov či zráženie krvi. Výskumy potvrdili, že kvalitná čokoláda pomáha udržiavať krvný tlak na normálnej úrovni. 

Ako však rozoznať pravú čokoládu od nezdravej? Musíte pozorne študovať obaly. Obsah kakaa pritom nie je všetko. Zamerajte sa na to, či bolo kakaové maslo odtučnené a alkaizované. Ak áno, určite nemáte v rukách kvalitnú čokoládu. Pozor si tiež dajte na pridané tuky, dochucovadlá, arómy alebo dokonca leštiace zmesi. Tie nemajú s kvalitou nič spoločné. 

TIP Študentských novín

Chcete si vyrobiť vlastnú čokoládovú pochúťku? Je to veľmi jednoduché! Skvelý a zároveň zdravý puding si pripravíte tak, že v miske mixérom zmiešate 3/4 pohára mlieka, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice chia semiačok a zopár kúskov ďatlí. Zmes miešajte dovtedy, kým nebude mať konzistenciu pudingu, v prípade potreby môžete pridávať mlieko na zriedenie alebo ďatle s kakaom na zahustenie. Po vymiešaní puding jednoducho naservírujte do misiek, nechajte schladiť a podávajte!