Raňajky – najdôležitejšie jedlo dňa. Nevynechávajte ich

Na správne naštartovanie dňa je dôležité vyhradiť si niekoľko minút, pretože z domu by ste nemali odchádzať nalačno. A aj keď vám ráno nechutí jesť, mali by ste sa premôcť a skúsiť skonzumovať aspoň niečo malé.

Telo totiž ráno potrebuje energiu. A práve tú získava z potravy, ktorú mu doprajete. Raňajkovaním zároveň podporíte aj svoj mozog a počas dňa sa budete vedieť lepšie sústrediť, čo ocenia najmä študenti. Pre organizmus sú raňajky dôležité aj preto, že urýchľujú metabolizmus, takže ak sa pokúšate schudnúť, mali by ste im venovať zvýšenú pozornosť!

Ak si už ale v uponáhľanom svete nájdete čas na raňajky, je dôležité správne sa rozhodnúť, čo budete konzumovať. Odborníci na výživu rozlišujú dva typy raňajok - bielkovinové a sacharidové. Je vhodné nejesť stále to isté, ale tieto typy striedať, prípadne v jednotlivých jedlách robiť obmeny.

Bielkoviny a sacharidy

Bielkovinový typ predstavuje skôr slanú verziu raňajok. Vhodné sú vajíčka na rôzne spôsoby podávané so zeleninou a malým množstvom pečiva. Konzumovať môžete tiež mäsové výrobky, ale pri nich si dajte veľký pozor na kvalitu. Väčšina šuniek z veľkoobchodných prevádzok totiž obsahuje iba zanedbateľné množstvo mäsa, ktoré je dopĺňané vodou, múkou a rôznymi umelinami.

Sacharidový typ ocenia skôr milovníci sladkých raňajok. Zahŕňa najmä cereálie a ovsené vločky dopĺňané mliekom či jogurtom. Pozor si ale treba dávať na cereálne zmesi z obchodov, ktoré väčšinou obsahujú množstvo nezdravého cukru. Raňajkovú zmes je preto vhodné namiešať si priamo doma - z ovsených vločiek, čerstvého ovocia, mlieka a pridať môžete aj pár lyžičiek chia semiačok, ktoré dodajú množstvo energie.

 

Foto: Pexels