Najedia sa v McDonalds konečne aj vegáni?

Záujem o vegánstvo v spoločnosti dnes rastie. Oveľa viac ľudí prechádza čiastočne alebo celkovo na rastlinnú stravu. Dopyt po produktoch bez živočíšneho pôvodu sa zväčšuje, a väčšina veľkých firiem chce vyhovieť požiadavkám zákazníkov. McDonalds nezaostáva.

Pred niekoľkými mesiacmi pribudla v McCafé sójová alternatíva mlieka. Onedlho k nej pribudne v menu McDonalds ďalšia možnosť pre vegánov. Celosvetová sieť fastfoodu prichádza na trh s ich prvým vegánskym burgerom, McPlant. Vznikol v spolupráci so značkou rastlinných alternatív mäsa, Beyond Meat, ktorá vznikla v roku 2009 a odvtedy sa stala známou pre všetkých vegetariánov a vegánov na svete. Spolu vytvorili burgerovú placku na báze rastlín, ktorá by mala byť v reštauráciach dostupná už od roku 2021.

Niektorí sa tešia, iní sa hnevajú

Ohlasy vegánov na sociálnych sieťach sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií. Na jednej strane sú tu tí, ktorí sa na McPlant nevedia dočkať, a hneď ako bude dostupný, tak ho pôjdú ochutnať. Na rastlinný burger sa však spustila aj vlna negatívnych reakcií. Mnohí sú zástancovia názoru, že velkým firmám, v skutočnosti na vegánoch a prírode vôbec nezáleží a ide im len o zisk. Ďalej tvrdia, že žiadny vegán by nemal podporovať korporácie, ktoré sa nestarajú o životné prostredie.

McDonalds je najväčším svetovým spotrebiteľom hovädzieho mäsa, ktoré je najviac škodlivé pre klímu. V minulosti už znížil počet plastov používaných pri servírovaní. Predaj vegánskeho jedla má byť ďalším z krokov k ekológickejšiemu správaniu.

 

Foto: The Independent