Luxusné osvieženie si môžete vyrobiť aj doma. S týmto očaríte návštevu!

Za luxusným jedlom už dávno nemusíme cestovať do zahraničia. Chutné pochúťky si môžeme pripraviť aj v pohodlí domova. Výnimkou nie je ani sorbet, zdravý brat zmrzliny. Ak ste ho ešte neochutnali, prišli ste o veľa.

A pritom je to také jednoduché. Na prípravu sorbetu nepotrebujete nič, čo doma bežne nemáte. Sorbet je totiž lahodné mrazivé osvieženie z ovocia, a to takmer akéhokoľvek. Použiť môžete napríklad lesné ovocie, ale aj exotické kúsky ako mango alebo ananás. Fantázii a chutiam sa medze nekladú.

Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Zmrazené ovocie dáte do misky a podľa chuti (a druhu ovocia) posypete kryštálovým cukrom. Odporúčame približne jednu polievkovú lyžicu. Túto zmes pokvapkáte šťavou z polovice citrónu, aby sa chute dobre zmiešali.

Následne necháte všetko pár minút postáť, aby zmrazené ovocie trochu povolilo. Potom zmes vymiešate mixérom. Použiť môžete klasický aj ponorný mixér, v oboch prípadoch si ale dajte veľmi záležať. Ovocie musí byť rozmixované skutočne dohladka, môže to trvať aj viac ako päť minút. Výsledok však bude stáť za to!

Sorbet je potom ihneď vhodný na podávanie. Ak ho však chcete odložiť pre návštevu, pokojne ho schovajte do mrazničky. Vydrží tam aj niekoľko mesiacov!

Tip Študentských novín

Ak chcete zo sorbetu urobiť osvieženie plné energie, do vymiešanej hmoty prisypte chia semiačka. Tie už mixovať nemusíte, stačí, ak ich dobre vmiešate. 

 

Foto: Veronika Pancuráková