Réway neprichádza do Slovana v dobrej forme. Postupne sa však zlepšujem, tvrdí

Zápal srdcového svalu mu pokazil sľubne rozbehnutú kariéru. Celú minulú sezónu nehral. Tú aktuálnu začal na farme Montrealu Canadiens, z ktorej však na vlastnú žiadosť odišiel. Jeho novým pôsobiskom sa tak stal bratislavský Slovan.

Keď sa pred pár týždňami objavili správy o tom, že Réway končí v AHL, málokto chápal. Nikto nevedel, prečo mladý talent učinil taký krok. „Sadli sme si, porozprávali sa a vzniklo také rozhodnutie. K NHL som určite nebol blízko, napriek tomu, že som hral v AHL. Vo vedení klubu boli so mnou veľmi trpezliví. Nerobili nič z toho, že sa mi nedarí. Mňa to však štvalo. Vždy chcem patriť k najlepším, ba priam chcem byť najlepší. Keby sa mi nestalo to zranenie, ktoré sa mi stalo, tak by som bol v klube suverénne najlepší. Veci, ktoré som bol schopný spraviť a dotiahli by ma aj do NHL, už nemám. Mohol som tam zostať a trápiť sa. Ja som zvolil inú cestu,“ povedal Martin Réway o svojom odchode zo zámoria.

Vynorilo sa viacero špekulácií, či náhodou nemá čo dočinenia z jeho výkonmi aj choroba. „Som zdravý od začiatku sezóny. Od lekárov som dostal zelenú. Nemám ideálnu formu, choroba s tým však nemá nič spoločné. Chvíľu asi potrvá, kým budem hrať tak, aby som s tým bol spokojný,“ vyjadril sa mladý útočník. V čom teda zaostáva a prečo to nie je starý geniálny Réway? „Je to viacero vecí. Kondícia je iba jednou z nich. Neposlúchajú ma ruky. Hlava vie, čo chce spraviť, ale ruky to nedokážu. Mám slabšie prihrávky, strelu, zlé načasovanie. Keby som minulý rok hrával, hoci aj tretiu ligu, tak to nezabudnem. Keď však nehrávate, tak z toho vypadnete. Voľakedy som ani nevedel, že sa niečo také dá zabudnúť,“ pomenoval svoje problémy 22-ročný hokejista.

Vždy bol naučený vyhrávať, byť lídrom. Momentálna situácia je pre neho nová. Vie, že sa do starej formy nevráti zo dňa na deň. „Postupne sa zlepšujem. Na prvom letnom turnaji som bol tragický. Časom sa to lepšilo a dá sa povedať, že týždeň od týždňa je to lepšie,“ povedala nová akvizícia bratislavského Slovana.

Nedarí sa jemu, nedarí sa Slovanu. Na prvý pohľad sa zdá, že veľa nádejí na nájdenie starej formy nemá. Bude mať však niečo, čo za morom nemal. „Budem tu mať rodinu a kamarátov,“ ozrejmil Martin Réway, ktorý dúfa, že KHL mu bude vyhovovať. „Nikdy som nemal možnosť KHL nejak sledovať. Videl som len pár zápasov. Sám som v očakávaní, aké to bude. Hrá sa v nej podľa mňa najkrajší hokej, dúfam, že mi spôsob hry bude vyhovovať.“

V Slovane by mohol oživiť spoluprácu s Marekom Viedenským z MS 2014, na ktorých mu vykúzlil jednu z jeho geniálnych prihrávok. „Teraz už takú prihrávku neviem dať. Čiže s ním radšej nie, nech sa na mňa nehnevá. Nechám na trénerovi, nech sa on rozhodne, ku komu ma zaradí,“ povedal so smiechom Réway a dodal, na akej pozícii by rád hrával. „Cítil by som sa lepšie na pozícii stredného útočníka, ale momentálne na to určite nemám výkonnosť.“

Fanúšikovia od neho budú určite veľa očakávať, dá sa predpokladať, že kvôli nemu si cestu na zimný štadión nájde mnoho divákov. Réway však očakávania krotí: „Na rovinu poviem, že nie som dobre pripravený. Aj keď som celé leto makal.“ Talentovaný útočník sa chce vrátiť do starej formy. Naznačil, čo sa bude diať, ak sa tak nestane. „Je to výzva pre mňa, pre Slovan a aj pre celé Slovensko. Uvidíme, či sa dokážem vrátiť. Ak by som nevidel žiadne zlepšenie, na konci sezóny alebo na začiatku ďalšej, tak by som nechcel hrať hokej, nemal by som z neho radosť. Nechcem a ani si to nepredstavujem, ak však nebudem spokojný so svojou hrou, tak nebudem mať na výber,“ dodal Martin Réway.

 

Foto: Martin Toth-Vaňo

Video: YouTube