Slováci zobrali Olympijský deň poctivo, do práce či škôl chodili v športovom

Viac ako 60-tisíc Slovákov sa už zapojilo do tohtoročných osláv medzinárodného Olympijského dňa (OD), ktorý sa na Slovensku realizuje od začiatku mája až do konca júna s bratislavským vyvrcholením 22. júna. Našinci každého veku oslávili tento sviatok športovaním a pohybovými, ale aj kultúrnymi či výchovno-vzdelávacími aktivitami v duchu fair play. V rámci výzvy Slovenského olympijského výboru „Ber to športovo“ navyše mnohí išli dnes do práce, školy či škôlky v športovom oblečení, venovali sa pohybovým aktivitám a svoje fotky zdieľali cez sociálne siete.

Medzinárodný Olympijský deň sa oslavuje od roku 1948 – vždy 23. júna. Tento deň bol vybraný na počesť ustanovenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a rozhodnutia o obnovení antických olympijských hier, ku ktorým prišlo 23. júna 1894 na pôde parížskej univerzity Sorbonna. 

Slovenský olympijský výbor (SOV) sa k oslavám Olympijského dňa pripojil už krátko po svojom ustanovení, v roku 1993. Od roku 2005 sa do aktivít v rámci Olympijského dňa na Slovensku zapojilo spolu takmer 600-tisíc ľudí. Okrem športových aktivít, ktoré realizujú predovšetkým školy všetkých stupňov, centrá voľného času a regionálne olympijské kluby, SOV tento rok usporiadal napríklad aj výtvarnú súťaž pod názvom „Ja a môj olympijský sen“, literárnu súťaž s témou „Výnimočnosť, priateľstvo a rešpekt“ či vedomostný online kvíz o olympizme, do ktorého sa okrem družstiev základných a stredných škôl mohla po prvý raz zapojiť aj verejnosť.

V tomto roku sa v rámci Olympijského dňa vo viac než stovke miest a obcí Slovenska konalo už okolo 350 rôznych podujatí, do ktorých sa zapojilo viac než 60-tisíc ľudí. Akcie v rámci osláv Olympijského dňa môžu prebiehať až do konca júna.

Okrem týchto aktivít zverejnil SOV aj výzvu „Ber to športovo“. Práve dnes, deň pred medzinárodným Olympijským dňom, ktorý tentoraz pripadol na sobotu, SOV motivoval celú verejnosť a fanúšikov športu, aby prišli do práce, školy či škôlky v športovom oblečení. Na výzvu reagovali známe aj menej známe tváre a zahanbiť sa nedal ani prezident SOV Anton Siekel, ktorý sa dnes predstavil v džudistickom kimone. Svoje fotky s hashtagom #olympijskyden zdieľali na sociálnej sieti napríklad aj olympijskí medalisti Ladislav a Peter Škantárovci, Juraj Minčík, Matej Beňuš, Tibor Linka, Danka Barteková, ďalší olympionici Jakub Grigar, Adam a Andreas Žampovci, Jana Kapustová, Zuzana Tomčíková, Barbora Mokošová, režisér Nikita Slovák, speváčka Dara Rolins, herci Martin Mňahončák, Roman Pomajbo, Juraj Bača, Marián Mitaš, Juraj Hrčka, Danica Jurčová, a mnohí ďalší.

„Teší ma, že na našu výzvu zareagovalo množstvo ľudí, pre ktorých šport nie je cudzí. Naším cieľom bolo motivovať verejnosť aj k jednoduchej športovej aktivite. Počíta sa aj to, ak namiesto auta či autobusu uprednostnili bicykel alebo chôdzu, či ak namiesto výťahu išli po schodoch,“ povedal Anton Siekel, prezident SOV.

Zmyslom činnosti a poslaním SOV je okrem iného motivovať širokú verejnosť k špotu a vytvárať predpoklady pre to, aby ľudia na Slovensku začali opäť pravidelne športovať – od malých detí, cez juniorskú mládež až po seniorov.

 

FOTO: SOV