Maskot MS 2019 Macejko má vlastnú oficiálnu pieseň

Hokejová. Tak znie názov piesne maskota, medveďa Macejka, zloženej špeciálne k MS v ľadovom hokeji, ktoré sa uskutočnia na Slovensku. 

Hudbu skladby Hokejová zložil a nahral Ondrej Kandráč spolu so svojou skupinou Kandráčovci. Text napísal Vladimír Puchala. 

Skladba, rovnako ako vizuál Macejka, odkazuje na slovenské folklór, ale nevyzdvihuje žiaden konkrétny región. Organizačný výbor MS predpokladá, že chytľavú melódiu a slová si obľúbi mnoho fanúšikov, keďže sa v songu striedajú viaceré hudobné podklady zo známych ľudových a hokejových piesní. 

„Skladba Hokejová nemá ambíciu byť hymnou šampionátu. Je to predovšetkým pieseň maskota Macejka. Vznikla na motívoch populárnych ľudových piesní vrátane známeho Macejka, ktorého si pospevujú generácie Slovákov, a mixu skladieb, ktoré počúvajú fanúšikovia počas zápasov v hokejových arénach,“povedala riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Michaela Grendelová. „Budeme radi, ak bude medzi fanúšikmi populárna a stane sa ďalšou skladbou, ktorá bude znieť na štadiónoch aj po skončení šampionátu.“

Prvýkrát zaznela pieseň „Hokejová“ dnes 17. februára v stredisku Krupová na južných svahoch Chopka. V rámci roadshow s maskotom Macejkom ju pri údolnej stanici lanovky zaspieval na verejnosti Ondrej Kandráč. „Som veľkým hokejovým fanúšikom, asi ako mnoho ďalších Slovákov. Počas stretnutí hrajú na štadiónoch rôzne chytľavé melódie, ktoré majú burcovať fanúšikov. Našiel som v nich paralelu so slovenskou ľudovou hudbou. Na ich podkladoch vznikla aj skladba Hokejová,“ uviedol Ondrej Kandráč.

 

Foto: IIHF