Slovenčinu vystriedali cudzie jazyky. Na túto tému museli maturanti písať slohové práce

Maturity pokračujú, na rad prišli cudzie jazyky. Na druhý maturitný deň čakal na študentov externý test z povinného cudzieho jazyka a slohová práca na danú tému. 

Po slovenskom jazyku a literatúre si študenti mohli vybrať zo šiestich cudzích jazykov a troch úrovni (B1, B2 či C1), v ktorých chcú maturitu absolvovať. Ako informuje ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu, študenti uprednostnili skôr angličtinu. „Najčastejšie si maturanti opäť vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 36 200 žiakov, čo predstavuje 84 percent všetkých maturantov,“ uvádza ministerstvo na webovej stránke. Nasledovala nemčina (2 858 žiakov), ruština (876 žiakov), francúzština (24 žiakov), španielčina (13 žiakov) a jeden študent si vybral maturitu z talianskeho jazyka.

V povestnej skúške dospelosti si maturanti najprv precvičili svoje znalosti z cudzieho jazyka prostredníctvom externého testu, ktorý nájdete, aj s odpoveďami, na webovej stránke www.nucem.sk. Po teste nasledovala slohová práca. Spoločnou témou pre študentov, ktorí si vybrali angličtinu a nemčinu na úrovni B1 a B2, bol „Sport“. Stredoškoláci na úrovni B1 si mali predstaviť, že za nimi prišiel priateľ z anglicky hovoriacej krajiny, ktorý prispieva do školského športového magazínu. Mali mu prezradiť informácie o športe na Slovensku, o ich vzťahu k športu, povedať priateľovi niečo o úspešných slovenských športovcov/športovkýň, o ich obľúbenom slovenskom športovcovi/športovkyni a ako je šport zastúpený v ich živote. Téma pre maturantov na úrovni B2 bola podobná ako pre úroveň B1 s rozdielom, že sa študenti mali viac zamerať na športy v ich regióne a priblížiť cudzincovi, aké športové ihriská a zriadenia môže v okolí navštíviť či na aké športy sú určené. 

Študenti, ktorí si zvolili úroveň C1 sa museli popasovať s témou „Human Relations“. K dispozícií mali 3 výroky, konkrétne od Seneca, Aristotela a Aureliusa, z ktorých si mali vybrať jeden a napísať o ňom esej.

 

Zdroj: minedu.sk, nucem.sk

Foto: Pexels