Toto sú medaily špeciálne vytvorené pre MS 2019

Na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa o mesiac uskutočnia na Slovensku, zabojujú hokejové tímy o unikátne medaily. Dominuje na nich postava hokejistu a slovenské vrchy. Sú vyrobené zo zliatiny farebných kovov podľa návrhu Petra Packaňa. 

Tieto cenné kovy vyrazené v kremnickej mincovni predstavujú cieľ každého hokejistu, ktorý sa zúčastní na majstrovstvách. Rozdávať sa budú 26. mája v Bratislave po zápasoch o prvé a tretie miesto. Ako organizátorská krajina sme mohli prísť s vlastným návrhom vizuálu, aj keď ich konečný dizajn musela schváliť Medzinárodná hokejová federácia IIHF. „Museli sme dodržať dve podmienky. Jednou je zachovanie maximálnej veľkosti a váhy. Druhou podmienkou je, že medaily musia byť okrúhle. Možnosť odovzdávať víťazom medaily so slovenským motívom sme samozrejme využili,“ povedal riaditeľ organizačného výboru 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Igor Nemeček.

V návrhu od Petra Packaňa sa odráža symbolika našej krajiny. „Pri tvorbe som dostal voľnú ruku. Za hlavný motív som okrem postavy hokejistu zvolil slovenské hory. Do návrhu som ich zakomponoval netradične – výrezom, vďaka čomu je medaila napriek jej klasickému guľatému tvaru unikátny kúsok,“ vysvetľuje Peter Packaň. Dizajnér vytvoril na ocenení zaujímavú hru odleskov vďaka kombinácii lesklého a matného kovu. „Bola to pre nás veľká výzva a skúsenosť. Veríme, že sa medaily budú páčiť. Držať šampionátovú medailu je skvelý pocit a verím, že rovnaké budú prežívať aj samotní hokejisti,“ dodáva Packaň, ktorý má na konte už viacero zaujímavých návrhov či už z výtvarnej stránky alebo zo stránky prevedenia.

Toto sú medaily špeciálne vytvorené pre MS 2019

Na turnaj sú pripravené tri druhy ocenení pre trojicu najlepších tímov s 33 kusmi v jednej sade. Medaila váži približne 350 gramov. Celú kolekciu vyrazili v kremnickej mincovni, v ktorej pripravovali aj cenné kovy pre šampionát 2011. Vyrobili ju zo zliatiny farebných kovov medi a zinku. Podľa jednotlivých druhov sa každý originál povrchovo upravoval niklovaním, zlátením a patinovaním.

V Kremnici na základe grafického návrhu od Petra Packaňa najskôr zostrojili trojrozmerný sadrový model, ktorý sa stal podkladom pre výrobu raziaceho náradia. Autorom sadrového modelu bol výtvarník-medailér z ateliéru mincovne Branislav Ronai. Po vyrazení sa v ďalších technologických operáciách vyrezával tvar vrchov, medaily sa pokovovali a patinovali. Finálnou operáciou bolo našívanie stúh. „Vyrazené medaily majú väčšie rozmery a vyššie reliéfy ako mince. Celý výrobný proces je preto prácnejší a náročnejší, povrchové úpravy sa robia zložitejšie. Pri minciach je všetko pripravené na vyrazenie jedným úderom, pri medailách to neplatí,“ uviedol vedúci predaja kremnickej mincovne Jaroslav Setnický.

Toto sú medaily špeciálne vytvorené pre MS 2019

Pri odovzdávaní medailí i cien pre najlepších hráčov zápasu budú asistovať šarmantné hostesky, oblečené do originálnych šiat. Šaty pôsobia sviežo, sú pohodlné a majú príjemnú ženskú siluetu, podčiarkujúcu úzky pás a bohatú kruhovú sukňu, doplnenú jemnou spodnicou. Top s trojštvrťovým rukávom dokresľuje hravú siluetu a pôsobí mladistvo a elegantne zároveň. „Pri návrhu som vychádzala z existujúceho vizuálu celého podujatia. Vzor, vytvorený na mieru, som spracovala tak, aby ladil k už vytvorenej identite. Tvorí ho plocha pozostávajúca z trojuholníkov ružovo-modrých odtieňov. Som presvedčená, že počas ceremoniálov sa bude na čo pozerať. Teším sa, že ani organizátorom nebol dizajn odevov ľahostajný. Je to síce len malá kocka vo veľkej skladačke celého šampionátu, ale práve maličkosti a detaily sú v celku dôležité,“ hovorí dizajnérka a autorka návrhu šiat Lenka Sršňová. 

 

Foto: SZĽH/Ján Sukup