Zajtra je svetový deň bez mobilu. Necháte smartfón doma?

Šiesty február tradične patrí myšlienkam na mobilné telefóny, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou života ľudí. V roku 2019 si ho pripomenieme devätnástykrát v rade.

Autorom myšlienky dňa bez mobilu je francúzsky spisovateľ Phil Marso. Prvýkrát ju medzi ľudí dostal v roku 2001, odkedy však počet mobilných telefónov a ich používateľov vzrástol a spolu s vyvíjajúcimi sa technológiami neustále rastie aj čas, ktorý populácia so smartfónmi v rukách trávi. V roku 2018 to podľa britského denníka The Daily Telegraph bolo priemerne až 24 hodín strávených pri mobile za týždeň. Oproti obdobiu spred desiatich rokov je to až dvojnásobne viac času. Niektoré čísla sú však ešte vyššie, každý piaty dospelý človek totiž s mobilom v ruke trávi priemerne až 40 hodín týždenne. 

Keď s myšlienkou svetového dňa bez mobilov Marso prišiel prvýkrát, jeho cieľom bolo zabojovať proti nomofóbii, čo je úzkostná choroba spočívajúca v závislosti na vlastnom mobilnom telefóne. Ľudia trpiaci touto chorobou sú sužovaní strachom, že sa im vybije batéria alebo kredit, stratia svoj mobilný telefón alebo sa dostanú na miesto, na ktorom nie je pokrytie signálom, píše britský denník The Daily Mail. Odborníci ľuďom trpiacim nomofóbiou radia, aby pri sebe vždy nosili nabíjačku, predplatili si u operátora paušálnu službu alebo dali svojim blízkym alternatívne telefónne číslo, na ktorom by ich mohli zastihnúť. 

Dnes je Svetový deň bez mobilov príležitosťou zamyslieť sa, ako tieto výdobytky modernej spoločnosti ovplyvňujú naše každodenné životy. Autor myšlienky svetového dňa bez mobilov Phil Marso je v tomto skvelým príkladom, pretože sám napísal niekoľko publikácií, medzi nimi dokonca aj úplne prvú knihu o mobiloch. Volá sa „Tueur de portable sans mobil apparent" a vydaná bola ešte v roku 1999, uvádza TASR.

 

Foto: Pixabay