Chaos v USA: Odvolajú Trumpa kvôli útoku skôr z funkcie?

Nedávny incident v USA označili mnohí za útok na demokraciu. Do budovy Kapitolu vo Washingtone vtrhlo niekoľko tisíc Trumpových prívržencov. Pri násilnostiach prišlo o život päť ľudí a polícia na mieste zadržala až 52 osôb, uviedla agentúra Reuters. Demokrati chcú v reakcii na útok predčasne odvolať Trumpa z funkcie. 

Kritická situácia, ktorá na krátky čas zatienila samotnú pandémiu, sa odohrala 6. januára 2021, chvíľu pred sčítavaním hlasov voliteľov jednotlivých štátov. Konečné výsledky mali potvrdiť, kto získal väčšinu v senáte a zvíťazil v prezidentskom dueli. Na jednej strane bojoval republikán Donald Trump. Víťazstvu sa ale nakoniec tešil demokrat Joe Biden.

Trump nebol spokojný s výsledkami volieb, odkedy bolo jasné, že prehral. So svojimi pocitmi sa nejedenkrát podelil na svojich sociálnych sieťach, ktoré pri útoku zohrali taktiež značnú úlohu. Do poslednej chvíle pred Bielym domom vyzýval fanúšikov, aby bojovali za ukradnuté voľby. Počas jeho reči opakovane presviedčal občanov, že sú výsledky zmanipulované. „Nikto z nás nechce vidieť, ako nám vyhraté voľby ukradne ľavicový radikálny demokrat a fake news médiá,“ prihováral sa pár hodín pred samotným incidentom a burcoval ľudí, aby išli ku Kongresu a zachránili situáciu. 

Je to len otázkou dobrej propagandy 

Trump od začiatku svojej prezidentskej kariéry vyvolával v ľuďoch nenávisť a šíril rôzne dezinformácie. Počas svojho pôsobenia používal veľakrát v prejavoch pojem fake news, teda falošné správy. Aj prostredníctvom Twitteru sa snažil presvedčiť svojich podporovateľov, čomu majú a čomu nemajú veriť. Šírenie hoaxov, za ktoré je zodpovedný, môžeme podľa novinárky Margaret Sullivan z Washington post považovať za nástroj určitej propagandy. V rozhovore pre BBC opisuje, ako samotná propaganda v tomto prípade funguje: „Dlhodobo opakujete tie isté veci, len iným spôsobom. Po nejakom čase sa to nakoniec aj tak uchytí.“ Ľudia si však vôbec neuvedomujú, ako paradoxne rýchlo určitým informáciám podľahnú. 

Súčasťou tejto propagandy však neboli len dezinformácie ako také. Trump počas svojho pôsobenia osočoval najmä novinárov, čo bol kľúčový moment. Opakovane sa vyjadroval o médiách ako o nepriateľoch ľudí. „Ste drzá a hnusná osoba, nemali by ste pracovať pre CNN,“ povedal Trump pracovníkovi americkej televíznej spoločnosti na jednej z tlačových konferencií. Mnohí Trumpovi priaznivci uverili, že médiá idú proti ľudom. Dôkazom sú napríklad fyzické útoky na mediálnych pracovníkov v stredu pred budovou Kapitolu. Výtržníkom sa okrem toho podarilo poškodiť viacerým novinárom techniku. 

V čase násilností v Kongrese bol Trump stále aktívny na sociálnych sieťach. V jednom svojom príspevku na Twitteri opäť tvrdil – že mu voľby ukradli. Žiadal však od výtržníkov, aby zachovali pokoj a odišli domov. K situácii neprispelo ani video, ktoré prezident zverejnil na viacerých svojich profiloch na sociálnych sieťach. V tomto videu tvrdil, že sú voľby zmanipulované, ale že chápe hnev občanov a žiadal ich, aby sa v pokoji rozišli. Aj keď posielal rozzúrený dav domov, pochválil ľudí za ich prejavenú dôveru. „Choďte domov. Máme vás radi, znamenáte pre nás veľa,“ uviedol. 

Zrušený účet na Twitteri, vlna kritiky a predčasné odvolanie Trumpa

Udalosti následne nabrali rýchly spád. Twitter označil spomínané video zo 6. januára za nepravdivé. YouTube a Facebook ho zmazali zo svojich platforiem. Twitter nakoniec zablokoval prezidentov oficiálny účet na 12 hodín a Facebook s Instagramom ho zablokovali až na 24 hodín. Keďže Trump naďalej pokračoval po 12 hodinovej pauze so svojimi nepravdivými tweetmi, pracovníci Twitteru mu zrušili účet natrvalo. 

Násilie v Kapitole kriticky odsúdil Biely dom aj viacerí politici. Dokonca aj tí z republikánskej strany. Začalo sa uvažovať o Trumpovom predčasnom odvolaní z funkcie. V úrade je totiž do inaugurácie nového prezidenta, ktorá má byť až 20. januára 2021. Demokrati chcú aktuálne predložiť v pondelok 11. januára ústavnú žalobu a odvolať Trumpa deväť dní pred koncom jeho mandátu. Okrem iného ho chcú stíhať aj za úlohu, ktorú zohral pri stredajších nepokojoch. Je však na Snemovni, ako rozhodne a či dvojtretinová väčšina v Senáte oficiálne predčasne odvolá Trumpa.

Najnovšie sa šepká o 25. dodatku ústavy Spojených štátov amerických. Vďaka nemu by mohol súčasný americký viceprezident Mike Pence odvolať z úradu Trumpa a nahradiť ho. Pence by tak mohol dočasne prevziať prezidentské právomoci, dokým by oficiálne nenastúpil nastávajúci prezident Joe Biden. 

 

Foto: Wikimedia Commons/Tyler Merbler