Svet dnes oslavuje MDŽ. Viete, čo to vlastne znamená?

Deň venovaný ženám sa vo svete uznáva už viac ako jedno storočie. Vďačíme zaň americkým krajčírkam, ktoré v roku 1908 bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám, zlým pracovným podmienkam a požadovali aj volebné právo.

Vznik Medzinárodného dňa žien presadila nemecká socialistka Clara Zetkinová v roku 1910 v Kodani, vtedy však ešte bez určenia pevného dátumu. Ôsmy marec prischol tomuto sviatku po prvej svetovej vojne v roku 1917. V roku 1975 ho oficiálne uznala Organizácia spojených národov a odvtedy si ho pripomíname ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj. 

Na Slovensku je vnímanie MDŽ ovplyvnené tým, že sviatok bol v minulom storočí využívaný na politickú propagandu, a preto ho mnohí chápu ako socialistický prežitok. Súčasťou propagandy bolo rozdávanie čevených karafiátov ženám, čím chceli vedúci podnikov vyjadriť úctu a vďaku socialistickým ženám, svojim pracovníčkam. Súčasťou osláv boli počas socializmu aj kultúrne programy, počas ktorých veselo oslavovali aj muži, a to najmä s pohárikom v ruke. 

 

Foto: Pixabay