Národného behu Devín-Bratislava sa zúčastnia aj nevidiaci žiaci

Najstarší cestný beh na Slovensku sa uskutoční v nedeľu 14. apríla. Zúčastnia sa ho aj žiaci zo základných škôl pre zrakovo znevýhodnených z Bratislavy a Levoče, ktorí sú jeho súčasťou už 10 rokov.

Rokmi narastá záujem o Národný beh zo strany zrakovo postihnutých detí. „Keď sme začínali, z Levoče prišli štyri,“ zaspomínal si na začiatky Mojmír Šťastný, jeden zo sprostredkovateľov behu pre žiakov so zrakovým hendikepom. Mladí bežci sú vo veku od dvanástich do pätnástich až šestnástich rokov. Postupne sa zapájajú aj ich bývalí spolužiaci, ktorí už nastúpili na stredné školy. Behu sa zúčastnia aj traja dospelí bežci. Účastníci nemusia byť vrcholovo zdatní, ale musí im to dovoľovať zdravotný stav. Nepobežia celú trasu, ale 2,8 kilometrový úsek nazývaný Malý Devín.

Tento rok pobeží 45 detí. Vyše 20 z nich má spolubežcov. Sú to dobrovoľníci, ktorí sami behávajú. Spolubežci nemusia byť vopred vyškolení. So svojou dvojicou sa stretávajú pár hodín pred behom Devín-Bratislava. Pred samotným behom si musia dohodnúť pravidlá navádzania ako napríklad hlasové usmerňovanie. „Niektorí sa držia za ruky a iní behajú samostatne a v rukách držia šnúrku, ktorou je dvojica spojená,“ vysvetlil Šťastný spoluprácu bežeckého páru.

Organizátori sa každoročne snažia pritiahnuť na podujatie „motivátora“, zrakovo postihnutého človeka, ktorý dosiahol významné športové úspechy. „Pred dvomi rokmi to bola Henrieta Farkašová, potom Hana Kolníková,“ vyjadril sa Šťastný. „Teraz príde Marián Baláž.“

Účasť na Národnom behu Devín-Bratislava je spôsob ako mládež motivovať k športu a ukázať im, čo môžu dokázať. V tejto snahe organizátorom pomôže „motivátor“, s ktorým sa žiaci stretnú deň pred podujatím.

 

Foto: z archívu Mojmíra Šťastného

Reprofoto: YouTube/QUINTA ESSENTIA