Čo nevyšlo hokejistom, dokázali hokejbalisti!

Počas uplynulých dvoch týždňov sa slovenskí hokejbalisti predstavili na svetovom šampionáte, kde obhajovali zlato z posledných dvoch majstrovstiev sveta.

Na svoj úvodný zápas nastúpili v prvý júnový deň. Ich súperom boli hokejbalisti z Indie. O všetkom podstatnom rozhodla prvá tretina, v ktorej síce na gól Teplického dokázal súper ešte odpovedať gólom Purewalla, no to bolo zo strany Indov všetko. Od tohto momentu fungovala naša defenzíva bezchybne. My sme sa ešte do konca prvej tretiny tešili dvakrát, a tak sme bez väčších problémov potvrdili úlohu favorita a pripísali na svoje konto prvé tri body.

Slováci svoju silu potvrdili aj v druhom vystúpení, keď si poradili aj s Fínmi rovnakým pomerom 3:1. Od začiatku zápasu sme kráčali ráznym krokom za svojim cieľom – tromi bodmi.  V 21. minúte sme už vyhrávali 3:0. A aj napriek tomu, že Fínom sa podarilo stav skorigovať, 3 body sme si ustrážili až do konca zápasu a usadili sme sa na čele tabuľky.

V treťom zápase nás čakali nebezpeční Gréci. Slováci však dominovali aj v treťom zápase. Napriek veľmi nepríjemnej hre Grékov až na hranici pravidiel opäť strelili tri góly a inkasovali iba jediný. Po tomto zápase sme mali na konte už 9 bodov a suverénne sme kráčali za víťazstvom v skupine.

Posledný tím, ktorý nám mohol prekaziť plný bodový zisk v skupinovej fáze bola Kanada. Už od úvodu  šampionátu sa predpokladalo, že práve z týchto dvoch tímov vyjde víťaz skupiny a tak aj bolo. Zápas sa hral vo vysokom tempe a miestami pripomínal až play off. Slováci ukázali kvalitnú defenzívu, keď Kanaďanom v podstate nič nedovolili a naopak oni tri zo svojich šancí využili a zaslúžene tak vyhrali skupinu.

Naši chlapci prišli na šampionát s cieľom zavŕšiť zlatý hattrick. Súboje v skupine ukázali, že prišli na šampionát veľmi dobre pripravení a nič iné ako zlato si nepripúšťajú. Svoju kvalitu dokázali aj v štvrťfinálovom zápase, v ktorom sa stretli s Portugalcami. Naša defenzíva fungovala opäť stopercentne. Navyše na našej strane sa postupne presadili Svitana, Dejneka, Piják a nakoniec Svitana druhým gólom v zápase uzavrel celkové skóre na 4:0. Slováci teda postúpili do semifinále po dominantných výkonoch, keď neprehrali ani zápas. Konto súperov zaťažili 16 gólmi a inkasovali iba trikrát.

V semifinále nás už, ale čakal oveľa ťažší oriešok, keďže sme si skrížili hokejky s domácimi Čechmi. Tento súboj bol považovaný za predčasné finále. Na ihrisku to tak aj vyzeralo. Od úvodných minút sa hral rýchly kontaktný a kvalitný hokejbal pred skvelou kulisou. Súboj Slovákov a Čechov sledovalo až 7 592 divákov, čo bola najvyššia návšteva v histórií hokejbalových šampionátov. Česi boli počas celého zápasu aktívnejší a mali množstvo šancí, no vďaka tímovému výkonu a skvelému Stanislavovi Petríkovi sme v riadnej hracej dobe ani v predĺžení neinkasovali a zápas dospel až do nájazdov. V nich rozhodol skvelý Svitana, ktorý premenil oba nájazdy a poslal nášho súpera do boja o tretie miesto.

Po víťazstve nad Čechmi nám v ceste za zlatým hattrickom stála posledná prekážka – Kanada. Tím, ktorý sme už raz na turnaji porazili bol odhodlaný nám náš sen zmariť. Rozhodne nás nečakal ľahký zápas. Napriek tomu, že sme sa dostali do vedenia 3:0, Kanaďania ukázali, že svoj kožu vo finále nepredajú lacno. Zápas dokázali otočiť. V momentoch, keď sa zdalo, že majú zápas pevne v rukách ukázali Slováci silu svojho tímu. Silným Kanaďanom zobrali titul z rúk. Vďaka trom ďalším gólom zdolali vo finále javorové listy 6:4 a zavŕšili zlatý hattrick

Naši chlapci počas celého turnaja ukazovali, že sme hokejbalová veľmoc, a že aj taká malá krajina ako my môže dokázať veľké veci. Titul majstrov sveta tak opäť patrí Slovákom a my všetci veríme, že tento fantastický úspech zopakujú hokejbalisti aj na Slovensku o dva roky a stanú sa najúspešnejšou krajinou hokejbalovej histórie.

 

Foto: Facebook