Komentár: Správne rozhodnutie. Ďakujem, Slovensko!

Slovensko sa zobudilo do nádherného rána. Občania našej malej krajiny totiž v slobodných demokratických voľbách do VÚC jednoznačne vyjadrili svoj postoj k extrémizmu a zasadili „zeleným” stopku. Snáď už definitívnu.

Pred štyrmi rokmi bolo všetko inak a my sme sa približne v rovnakom čase s hrôzou prizerali, ako predstaviteľ novodobých fašistov Marian Kotleba preberá banskobystrický úrad. So štyrmi rokmi dôvery občanov naložil po svojom - rodinkárstvom a nenaplnenými prázdnymi sľubmi. No aj napriek tomu mal odvahu postaviť sa pred ľudí opäť a opäť si pýtal ich hlasy. Našťastie už neúspešne.

Štyri roky Kotlebu v bystrickom úrade a jeho rok a pol v parlamente Slovákov presvedčili a utvrdili. Utvrdili v tom, že reči krajne pravicového extrémistu nie sú riešením a ani cestou. A presvedčili v tom, že nechceme, aby nás kdekoľvek reprezentovali holohlaví a namakaní chlapci v zelených tričkách. Preto dostala Ľudová strana Naše Slovensko hneď dve rany.

Nie len, že žiaden z jej kandidátov neuspel vo voľbách do pozície predsedu samosprávneho kraja, ale kotlebovci pohoreli aj vo voľbách poslancov do VÚC. Tam ĽS Naše Slovensko postavila dohromady 337 kandidátov, ale zahanbujúco uspeli iba dvaja. Marian Kotleba v Banskobystrickom kraji a Milan Uhrík v Nitrianskom kraji.

Ak si to rozmeníme na čísla, je to „úspech” vyčíslený na 0.59347%. Takže keď Denník N deň pred voľbami na titulke hlásal heslo „Zastavme ich, bratia!” ešte pravdepodobne ani netušil, ako veľmi si to Slováci vezmú k srdcu. Našťastie.

Dve muchy jednou ranou

Štvrtý november ale priniesol aj druhú pozitívnu správu. Jednou ranou sme zasadili tvrdý direkt nie len fašizmu, ale aj korupcii. Kým Smer v predchádzajúcom volebnom období ovládol šesť z ôsmich krajov, teraz hanebne uspel iba v dvoch. Županov bude mať iba v Trenčíne a Nitre.

Ako povedal prekvapujúco zvolený nový župan Košíc Rastislav Trnka, „ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podobe predstaviteľov vládnej strany. Preto je isté, že aktuálne najsilnejšia slovenská strana už nikdy nebude tak silná ako do včera. Slovensko sa nasmerovalo na cestu pozitívnej zmeny.

Veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí sa o to včera pri volebných urnách pričinili. A jedno ironické „ďakujem” patrí aj tým, ktorí voliť dobrovoľne neboli, pretože to podľa nich nebolo potrebné, alebo proste iba preto, že sa im nechcelo. Podarilo sa to aj napriek vám, ale nabudúce to už tak byť nemusí. Preto vezmite zodpovednosť do svojich rúk a posilnení tohtoročným úspechom pri najbližšej príležitosti jednoznačne vyjadrite svoj názor. Vidíte, že sa to oplatí.

 

Foto: Veronika Pancuráková