MS v hokeji: Na hokejový trón zasadli Švédi

V poradí 81. majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa konali v nemeckom Kolíne a Paríži, skončili. Na pomyselný hokejový trón zasadli po strhujúcom finále Švédi, keď porazili Kanadu až po samostatných nájazdoch 2:1.

Pred týmto epickým vyvrcholením sa však odohralo ešte pár zápasov. Tak si to zosumarizujme. Česi, ktorí mali aj tento krát medailové ambície, nakoniec možno stihli lietadlo so Slovákmi, keď ich vo štvrťfinále vyradila Ruská zborná 3:0. Najviac však prekvapili Fíni, ktorí po veľmi kolísavých výkonoch v skupine, porazili jedného z najväčších favoritov turnaja a víťaza A skupiny USA, 2:0. Kanada si poradila tesne s domácim Nemeckom a Švédi zvládli Švajčiarov.

Semifinále už bolo o inom, bojovalo sa doslova o každý kúsok ľadu. Videli sme aj „večné finále" medzi Kanadou a Ruskom, kde góly začali padať až v polovici zápasu a Rusi sa dostali do vedenia 2:0. Kanaďania však zapli režim turbo a v tretej tretine najprv znížili na 2:1, potom v priebehu troch minút otočili na 3:2 a ešte ho šupli aj do prázdnej.

Boje o bronz sa niesli v znamení ruskej frustrácie, lebo také medaily oni doma používajú ako ťažítko. Fíni bojovali, nevzdávali sa ani za pre nich nepriaznivého stavu 4:0 a takmer sa im to vyplatilo. Podarilo sa im znížiť na 4:3, to si však už Rusi asi uvedomili, že bude lepšie prísť aspoň s bronzovou ako so žiadnou medailou a nakoniec si poradili so Suomi 5:3.

Najväčší zážitok celého šampionátu prišiel vo finále. Proti sebe nastúpili javorové listy a tri koruny. Poviem vám, to bol teda hokej s veľkým H. Paralelne sa hralo aj finále konferencie NHL medzi Pittsburghom a Ottawou, a mala som obavy, že ak budem cez prestávky finále pozerať NHL, po prepnutí naspäť budem hľadať, či som náhodou nespomalila prehrávanie. Na moje obrovské prekvapenie, Švédi a Kanaďania predviedli krásny, rýchli hokej aj keď s malým počtom gólov, ale to vôbec nevadí. Viac zo hry mali hráči v červených dresoch a to najmä preto, že Kanaďan mohol nahrať puk kamkoľvek, vždy tam bol ďalší Kanaďan. Švédov podržal vynikajúci Henrik Lundquist a to najmä na konci. Aj keď som si v kútiku duše priala, aby sa po predĺžení hralo ďalšie a ďalšie aspoň do rána, túto ódu na hokej ukončili samostatné nájazdy. V nich vynikol práve King Henrik a Švédi po desiaty krát zdvihli nad hlavu trofej pre majstrov sveta.

Myslím, že tieto majstrovstvá boli plné prekvapení, keď Francúzi takmer postúpili zo skupiny, sklamaní, o ktorom by sme najmä my Slováci mali čo povedať, napätia a matematiky, keď naše kalkulácie a strach o udržanie v A kategórii, niektorým z nás spôsoboval bezsenné noci, ale v prvom rade  krásneho a kvalitného hokeja.

Tešíme sa na februárovú olympiádu a na MS znova takto o rok a o to viac, pretože nemôžme vypadnúť.

 

Foto: Facebook