Forma pred olympiádou rastie! Kuzminová s ďalším suverénnym triumfom

Po vianočnej prestávke sa opäť naplno rozbehol biatlonový kolotoč. Slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová si sviatky užívala so žltým dresom pre priebežnú líderku a do šprintu na 7,5km v nemeckom Oberhofe vstupovala opäť s najvyššími ambíciami.

Na trať vybehla ako jedna z posledných favoritiek s číslom 21. Prvá streľba nevyšla pre silný vietor viacerým, výnimkou nebola ani Kuzminová. Netrafila jeden terč a musela na trestné kolo. Tradične skvelá bežecká časť a rýchla streľba ju napriek jednej chybe zaradili na priebežné siedme miesto len s 15 sekundovou stratou na líderskú pozíciu. Pred príchodom na druhú streleckú položku v stoji už svietilo jej meno na priebežnej tretej priečke so stratou 14,7 sekundy na prvú Francúzsku Braisazovú.

Druhá streľba už nebola v jej podaní taká rýchla a suverénna, no zato bezchybná. Zo strelnice vybehla s dominantným náskokom, až 27,6 sekundy na ňu strácala priebežne druhá Fínka Mäkäräinenová. Pri bežeckej forme našej reprezentantky už bolo v tomto momente prakticky rozhodnuté o jej triumfe. Svoj náskok ešte navýšila a do cieľa prišla s 35,4 sekundovým náskokom pred spomínanou fínskou reprezentantkou.

Pripísala si tak tretí triumf v tejto olympijskej sezóne a nielenže si udržala dres pre priebežnú líderku, ale svoj náskok ešte aj navýšila. „Podarilo sa nám stihnúť dokončiť preteky za ideálneho počasia.  Nebola hmla, čiže sme na strelnici dobre videli. Na ležke mi jednu odfúklo, to ma iba viac nakoplo, hecla som sa a začala sa ešte viac snažiť. Vyústilo to v nulu na stojke, to mi dodalo krídla,“ povedala Kuzminová pre RTVS. 

Skvelú pozíciu bude mať aj v sobotňajších stíhacích pretekoch. Do ktorých vybehne o viac než pol minúty skôr ako jej súperky. „Posnažím sa vnútorne upokojiť, skrotiť emócie a do pretekov ísť s chladnou hlavou,“ dodala slovenská reprezentatka pre RTVS.

FOTO: twitter / IBU World Cup