Na sviatky pôjdu všetci domov, s kúpou lístka na vlak nezaváhajte

Od roku 2014 môžu slovenskí študenti cestovať vlakmi bezplatne, avšak vo vlakoch diaľkovej dopravy je kapacita bezplatných lístkov obmedzená a po jej vyčerpaní si za cestu zaplatíte po starom, teda polovičnú cenu klasického lístka.

V rýchlikoch, expresoch, vlakoch Euro-Night a Super City sa lístky na bezplatnú prepravu viažu na konkrétny vlak, ktorého kapacita je z pohľadu bezplatného cestovania značne obmedzená. Všetci študenti, ktorí chcú možnosť cestovania bez poplatku využiť počas najbližších sviatkov, by preto už v predstihu mali myslieť na nákup lístkov, aby sa nestalo, že sa kontigent konkrétneho vlaku vyčerpá a za cestu si budú musieť zaplatiť.

V roku 2017 pripadne 1. november, deň pracovného pokoja, na stredu, ale väčšina vysokoškolákov dostala už na pondelok a utorok dekanské a rektorské voľno, takže veľký nápor sa na železnici očakáva už pred víkendom. Voľno navyše budú mať aj niektorí stredoškoláci a základoškoláci a počítať treba aj s pracujúcimi, ktorí sa z väčších miest taktiež vo veľkom vyberú domov.

Najväčší nápor však možno už tradične očakávať až v posledný októbrový deň v popoludňajších hodinách, po skončení pracovnej doby, keď sa domov vyberú aj všetci pracujúci a brigádujúci Slováci. Železničná spoločnosť Slovensko, náš národný dopravca, zatiaľ neoznámila pridanie posilových spojov v sviatočnom období v roku 2017, takže by ste s kúpou lístka skutočne nemali zaváhať.

Vzhľadom na množstvo ľudí, ktorí sa budú vlakmi v najbližších dňoch premiestňovať, by ste taktiež mali zvážiť kúpu miestenky, ktorá vám zabezpečí miesto na sedenie počas cesty. A v prípade, že sa v prostriedkoch hromadnej dopravy nechcete tlačiť so stovkami ďalších spolucestujúcich, môžete využiť zdieľané cestovanie v autách, kde šoféri za poplatok poskytnú voľné miesto náhodným spolucestujúcim.

 

Foto: studentskeNoviny.sk