Najprv študenti. Na stredných školách sa konajú simulované voľby

Ako by vyzeralo zloženie parlamentu, ak by 29. februára volili neplnoletí študenti? To sa už o niekoľko dní dozvieme, pretože takmer 60.000 stredoškolákov má možnosť vyjadriť svoj postoj v simulovaných študentských voľbách, ktoré sa konajú 4. – 7. februára. 

Už býva zvykom, že pred oficiálnymi voľbami si hodenie hlasovacieho lístka do urny vyskúšajú najprv študenti. Tí už v simulovaných voľbách zažili, aké je to rozhodovať o výbere členov do Európskeho parlamentu, volili si županov, dokonca aj hlavu štátu. Tento týždeň sa však zamyslia, kto by si mal podľa nich sadnúť do poslaneckých kresiel. 

„Na 173 školách budú Študentské voľby medzi 4.-7. februárom verne simulovať volebný proces a všetci študenti a študentky nad 15 rokov môžu hlasovať podľa svojich znalostí a preferencií, alebo aj zabezpečiť priebeh a spočítať hlasy ako študentská volebná komisia,“ opísala projekt študentka Natália Zikmundová, organizátorka Študentských volieb. 

Ako uvádzajú organizátori, Študentské voľby sú apolitický vzdelávací projekt, ktorého cieľom je zvrátiť klesajúcu tendenciu účasti mladých ľudí na verejnom živote a naučiť ich prostredníctvom zážitku o základných pilieroch fungovania demokracie. Voľby sa konajú vo všetkých krajoch v spolupráci so strednými školami, samosprávami a ďalšími mládežníckymi organizáciami alebo vzdelávacími iniciatívami so spoločným zámerom. 

„Je veľmi dôležité, aby prvovoliči rozumeli tomu, aký význam má demokracia pre kvalitu života. Nielen prvovoliči, ale ani veľká časť nášho obyvateľstva nerozumie tomu, ako by mala demokracia fungovať,“  tvrdí Peter Goliáša, riaditeľa INEKO, podľa ktorého je spoločnosť na Slovensku náchylná vzdať sa demokracie a akceptovať inú formu vlády. „V dnešnej dobe môžeme vnímať náklonnosť mladých ľudí k extrémistickým a populistickým stranám ako trend. To znamená, že ak by celá spoločnosť volila tak, ako volia mladí ľudia, tak by nám hrozilo, že stratíme demokraciu,“  dodáva riaditeľ INEKO.

 

Foto: Facebook (archívna fotografia)