Potenciálni kandidáti na prezidenta v najbližších voľbách (časť 1.)

Voľby na prezidenta Slovenskej republiky sa konajú až na jar roku 2019, avšak niektorí stihli už ohlásiť záujem o kandidatúru na prezidenta. Ako je zakotvené v Ústave SR kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NRSR alebo občania, ktorí majú právo voliť do NRSR, a to na základe petície podpísanej najmenej 15 000 občanmi, preto je otázne, ktorým z potenciálnych kandidátov sa podarí podmienku splniť. Zatiaľ si predstavíme niektorých z tých, ktorí kandidatúru zvažujú.

Béla Bugár

Slovenský politik maďarskej národnosti, ktorého ohlásenie záujmu vyvolalo značné reakcie na rôznych fórach aj na sociálnych sieťach. Nedá sa však povedať, že sa jedná o zrovna pozitívne reakcie. Na portáli Fičí si môžete pozrieť obrázky, ktoré už stihli kolovať internetom. Volebnú kampaň má v pláne viesť ako súkromná osoba – Béla Bugár, nie ako predseda strany Most-Híd a chystá sa ju odštartovať na jeseň tohto roku.

Zuzana Čaputová

Podpredsedníčka strany Progresívne Slovensko a zároveň advokátka Zuzana Čaputová, ktorá sa vyjadrila, že po prípadnom zvolení by sa okrem iného chcela venovať aj oblasti životného prostredia, ktorú považuje za zanedbanú. Volebné preferencie Progresívneho Slovenska majú stúpajúcu tendenciu, čo môžeme vidieť aj v prieskumoch agentúry Focus. Je však otázne či táto strana dokáže voličov osloviť do takej miery, aby vyslovili dôveru kandidátke Zuzane Čaputovej.

Marián Kotleba

Jedným z mien, ktoré pravdepodobne najviac rezonuje nielen medzi mladými je Marián Kotleba. Bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a jeden z popredných predstaviteľov ĽSNS oznámil na tlačovej konferencii v sídle strany v Banskej Bystrici svoj záujem o post prezidenta. Podľa publicistu Juraja Hrabka sa jedná predovšetkým o to, že Kotleba týmto spôsobom chce zviditeľniť svoju stranu.

František Mikloško

Ďalším kandidátom je Franišek Mikloško, ktorý do prezidentských volieb kandidoval už dvakrát. Bývalý poslanec za KDH, neskôr za Konzervatívnych demokratov Slovenska a v súčasnosti nezávislý kandidát vzhľadom na to, že momentálne nepôsobí v žiadnej politickej strane. Podľa Hrabka by bol Mikloško dobrým prezidentom avšak spoločnosť mu nedá takú podporu, aby dokázal voľby vyhrať.

Eduard Chmelár

Slovenský politický a mediálny analytik, historik, vysokoškolský učiteľ a publicista oznámil svoj záujem o kandidatúru prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti Facebook. Svoj status zakončil slovami: ,,Vašu podporu si mimoriadne vážim, uvedomujem si ju a vnímam ju na každom kroku. A najmä pod vplyvom tejto rastúcej podpory rozmýšľam o kandidatúre na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Keď hovorím, že rozmýšľam, znamená to len toľko, že naozaj iba rozmýšľam – nie som z tých, ktorí zavádzajú verejnosť, že zvažujú, a popri tom už naplno pracujú ich volebné štáby.“

(Ne)kandidát Andrej Kiska

Súčasný prezident Andrej Kiska sa vyjadril, že v najbližších voľbách neplánuje kandidovať. Uviedol rodinné dôvody ale okrem iného aj to, že počas vykonávania jeho funkcie sa ako nadstranícky prezident zapojil do politických súbojov a podľa neho by mal kandidovať niekto, kto neponesie ťarchu zápasov, ktoré on viedol. Aj napriek tomu, po konci pôsobenia v úrade prezidenta v budúcom roku chce prispieť k začiatku novej politickej éry na Slovensku. Zatiaľ však nie je známe akým spôsobom. Pre zaujímavosť – v prieskume agentúry Focus z apríla 2018 získal najväčšie percento dôvery z popredných predstaviteľov súčasnej politickej scény, ale aj tak mu dôveru vyslovilo len 46,2 opýtaných. Aj napriek doterajším vyjadreniam má Andrej Kiska stále možnosť svoj postoj zmeniť a opätovne sa hlásiť o prezidentské kreslo.

Okrem toho, záujem o kandidatúru vyjadrili aj Štefan Harabin, Milan Krajniak, Radovan Znášik, Juraj Zábojník, Oskar Fegyveres, Robert Švec a Bohumila Tauchmannová, ktorých si bližšie predstavíme v druhej časti článku.

 

 

Zdroje: focus-research.sk, aktuality.sk, tvnoviny.sk