Richard Sulík: Zažívame vládnu krízu, aká v slovenských dejinách nemá obdoby

Strany SaS a ZA ĽUDÍ, ale aj prezidentka, vyzývajú premiéra Igora Matoviča, aby podal demisiu. Štvorkoalícia s odchodom SaS zanikla, vo vláde chýba šesť ministrov a národná rada je nefunkčná. Podľa bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka je za vládnu krízu zodpovedný premiér, pretože nespĺňa osobnostné, komunikačné a ani manažérske predpoklady.

Pôvodcom týchto problémov je premiér Igor Matovič s jeho agresívnou, útočnou, vzťahovačnou politikou a katastrofálne riadeným bojom proti pandémii, samozrejme vrátane manažérskych zlyhaní jeho priameho podriadeného Mareka Krajčího,” povedal Sulík na brífingu po podaní demisií.

Presun Igora Matoviča z predsedu vlády na podpredsedu nie je pre bývalého ministra poctivým riešením. Má obavu, že existujúce problémy nebudú odstránené. „Je to skôr také lacné chytráctvo, ukazuje to, že Igor Matovič sa nezmenil a v tejto politike bude pokračovať,” poznamenal.

Budú preto musieť diskutovať o novej funkcii, ktorú Igor Matovič vymyslel. Chcel by vytvoriť nový post vicepremiéra pre boj s korupciou. „Považujem to za čistý papalašizmus, ak s nemalými nákladmi zriadime úplne novú funkciu len preto, lebo niekoho potrebujeme upratať,” uviedol Sulík.

Podľa neho Slovensko dnes bytostne potrebuje riešiť iné veci, ako teplé miesto pre Igora Matoviča. Ľudí trápi obrovské množstvo problémov, slovenský maloobchod je likvidovaný a Igor Matovič namiesto vládnutia rieši samého seba.

Richard Sulík: Zažívame vládnu krízu, aká v slovenských dejinách nemá obdoby

Slovensko potrebuje vedenie krajiny, ktoré je pokojné a ktoré je rozvážne. My by sme mali ľudí spájať, a nie ich rozdeľovať. My by sme mali situáciu upokojovať, a nie ju vyhrocovať. Mali by sme konštruktívne spolupracovať a nie na seba útočiť,” povedal bývalý minister školstva Branislav Gröhling a dodal, že toto sú myšlienky, ktoré sa ako strana snažili plniť.

Strana SaS deklarovala, že ak nenastanú zmeny v štýle vládnutia, alebo ak nepríde k rekonštrukcii vlády, tak ministri SaS podajú demisie, a preto tak aj urobili. Gröhling uviedol, že je rád, že môže rezort školstva odovzdať ministrovi Hegerovi a prenechal slovo Ivanovi Korčokovi, bývalému ministrovi zahraničných vecí.

Korčok ocenil, že strana SaS zaujala jasný postoj k tomu ako si predstavuje rekonštrukciu vlády. Preto sa rozhodol pripojiť k ostatným členom strany, ktorí plnili funkcie ministrov a podal demisiu v reakcii na napätú situáciu vo vláde.

Svet je komplikovaný, zahraničná politika je komplikovaná tiež, ale na konci dňa ide o to, aby sme mali pevné miesto v medzinárodných vzťahoch, ktoré bude slúžiť slovenským občanom a povesti Slovenska v zahraničí” citoval pasáž z programového vyhlásenia vlády, ktorá sa týka zahraničnej politiky a odkaz venoval komukoľvek, kto ho nahradí na poste ministra zahraničných vecí.

 

Foto: Facebook/Branislav Gröhling