Sú zlaté medaily naozaj čisté?

To je otázka zamyslenia hodná. Hádzať všetkých športovcov do jedného vreca by predsa nebolo fér. Nájdu sa aj čistí. Bohužiaľ, doping sa vyskytuje všade, v takmer každom športe. Nedovolené podporné látky berú či už cyklisti, biatlonisti, atléti no aj tenisti, futbalisti a veľa ďalších. Skrátka takmer všetci úspešní profesionálni športovci. Jediný rozdiel je v tom, že nie každému na to doposiaľ prišli.

Existujú rôzne metódy na zakrytie dopingových látok v tele tak, že sa nedajú detekovať.  Medzi najznámejších dopingových hriešnikov patrí jednoznačne cyklista Lance Armstrong. Bol idolom pre milióny ľudí na celom svete, o to viac, keď po úspešnom boji s rakovinou vyhral 7 rokov po sebe Tour de France. V roku 2012 sa však prevalila jeho dopingová kauza. Následne v show Oprah Winfrey  Armstrong verejne priznal užívanie podporných látok, aby vyhral slávne preteky okolo Francúzska. Ďalší známi previnilci sú napríklad atléti Tyson Gay a Asafa Powell.  Kým v prípade Gaya sa ukázalo, že nepovolené látky boli v jeho tele zistené dokonca dvakrát,  Powellovi ich pravdepodobne podal jeho kondičný tréner bez jeho priameho vedomia.

Za doping sa však nepovažujú len anabolické či iné známe zakázané látky, ale aj drogy. V tomto smere je asi najznámejší prípad milovaného i zatracovaného futbalistu Diega Maradonu. Celú jeho fenomenálnu kariéru sprevádzal boj s drogami. Po mnohých kauzách a nájdení efedrínu v krvi v roku 1997 definitívne ukončil kariéru v argentínskej lige, v klube Boca Juniors. Stopy kokaínu sa však našli aj u známej tenistky, konkrétne u Martiny Hingisovej. Tá celú kauzu poprela a vzápätí taktiež ukončila svoju hráčsku kariéru.

Doping, drogy či akékoľvek iné nepovolené látky nám zobrali veľa idolov, snov, veľa ilúzií o športe. Veľa ich však ešte ostáva. Ak by všetci športovci prestali v tomto momente dopovať, boli by sme sklamaní. Z toho, koľko z nich by odrazu ukončilo kariéru, no najmä z ich výkonov. Sme zvyknutí na prekonávanie časoviek, na trhanie rekordov, no toto všetko sa väčšinou deje aj za prítomnosti dopingu. My už sa cez to sklamanie nejako prenesieme, ale veľa z týchto látok je návykových a veľmi škodlivých, takže športovci tým robia zle hlavne sami sebe. No čo človek nespraví pre slávu a peniaze?

Foto: Facebook