Tréner Craig Ramsay: Chcem pomôcť slovenskému hokeju

Zlepšiť celkovú úroveň hry, dosiahnuť, aby hráči hrali s vyššou rýchlosťou, nasadením a mali krátke striedania počas hry. Tieto ciele si stanovil nový slovenský hokejový reprezentačný tréner Craig Ramsay deň po príchode na Slovensko. Kanaďan chce viesť svojich zverencov k väčšej súťaživosti a tvrdosti.

Čo prispelo k rozhodnutiu, aby ste sa stali slovenským reprezentačným trénerom?

Toto rozhodnutie bolo veľmi ľahké, pretože Miro Šatan mi zavolal asi v tú najvhodnejšiu chvíľu. Dva dni som hral golf a mal som zo všetkého veľmi dobrý pocit. Mirova ponuka ma veľmi prekvapila. Keď som sa o tom radil s manželkou, tak mi jednoducho povedala, že ideme. Rozprával som sa aj s niektorými ľuďmi, ktorí už trošku poznajú slovenský hokej, Zdeno Chára a ďalší, a všetci boli nadšení touto možnosťou. Poradili mi, aby som to prijal. Potom sme už len niekoľko dní rokovali a diskutovali o detailoch.

V zámorí sú vaše trénerské schopnosti známe. Môžete ich predstaviť slovenským fanúšikom spolu s vašou filozofiu?

Predovšetkým si vyskúšam hráčov, aby som ich spoznal, vedel kto má v akej oblasti svoje silné stránky. Moja filozofia je veľmi jednoduchá. Riadil som sa ňou mnoho rokov počas mojej činnosti ako trénera. Podstata spočíva v tom, že nečakám na chyby súpera. Táto filozofia mi pomáhala osem rokov za sebou. Obrana je základ, ale hráčov budem viesť aj k skórovaniu. Chcem, aby strieľali góly aj obrancovia, a naopak, aby útočníci aj bránili. To je tá podstata, na ktorej budem skladať moju filozofiu.

Dva roky ste netrénovali. Z akého dôvodu?

Pred dvoma rokmi som podpísal zmluvu na konzultačnú činnosť v Montreale, tam som pôsobil. Nebol som síce priamo tréner, ale neustále som bol v tom kolotoči a pôsobil som v oblasti. Toto je dôvod môjho dvojročného výpadku ako trénera.

Kde by ste rád videl tím o dva roky?

Bol by som rád, keby súťažil s absolútnou špičkou sveta. Verím, že môžem k tomuto prispieť a spolu s niektorými Mirovými nápadmi to dáme dohromady. Samozrejme, nestane sa to zajtra. Čaká nás veľa práce, chceme dať príležitosť mnohým mladým hráčom, budeme ich viesť k vyššej miere nasadenia a k odhodlaniu, aby sa stali súčasťou národného slovenského tímu.

Tréner Craig Ramsay: Chcem pomôcť slovenskému hokeju

Ste typ trénera, ktorý je demokratický? Alebo rád rozhodujete sám?

Demokratický? Nie veľmi. Trocha počúvam, ale predovšetkým očakávam, že všetci urobia to, čo im poviem. V minulosti so mnou hráči skúšali trochu debatovať, ale obrancom som povedal, aby niečo urobili a oni neposlúchli. Nakoniec som rozhodol, že bude tak ako to poviem a hotovo, to platí. Inak som v pohode.

Budete chodiť na Slovensko na krátko alebo sa sem nasťahujete aj na dlhšie obdobie?

Teraz tu budem kratšie, ale neskôr sem nechcem chodiť len na krátke obdobie, ale práve naopak, čo najdlhšie ako sa mi bude dať. Nepovažujem to za prácu na polovičný úväzok. Máme veľa práce, ktorá nás čaká. Mirovi som sľúbil, že budem k dispozícii a chceme sledovať hráčov, chcem byť súčasťou tímu, takže sem nehodlám chodiť na krátke turnusy.

Ovplyvnila vás aj výška mzdy?

Výška mzdy nebola rozhodujúcim faktorom, prečo som sa rozhodol prijať túto ponuku. Nerobím to pre peniaze, robím to predovšetkým pre ľudí, ktorých poznám. Chcel by som pomôcť slovenskému hokeju a dostať sa ho späť tam, kde bol pred niekoľkými rokmi. Poznám veľa hráčov špičkových slovenských ľudí z ich a môjho pôsobenia v NHL. Toto je tá vec na ktorú sa teším.

 

Foto: Alžbeta Takácsová/presilovka