Týždeň mobility: Bezpečná chôdza a cyklistika

Vymeňme auto za bicykel, autobus, vlak alebo za zdravú prechádzku. Skúsme sa predtým, ako naštartujeme, zamyslieť nad iným, ekologickejším spôsobom dopravy. To je cieľom Európskeho týždňa mobility (ETM). Znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí príjemnejšie miesta pre život a prácu. 

ETM má už v kalendári jasne stanovaný dátum, od 16. do 22. septembra. V týchto dňoch si mestá a obce môžu vyskúšať alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Témou ročníka 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika. A aké sú výhody, keď sa radšej rozhodneme pre bicykel alebo prechádzku a auto necháme v garáži? Ocení to naše zdravie, životné prostredie a dokonca, aj naša peňaženka. 

Lacnejšie cestovanie v Bratislave

Jedným z miest, ktoré sa do projektu zapojilo, je aj Bratislava. Minulé roky mohli držitelia vodičských preukazov využívať verejnú dopravu v hlavom meste zdarma, ale tentokrát to tak nie je. Bratislavský samosprávny kraj v období ETM, ale aj po jeho skončení, prináša lacnejšie cestovanie. 

„Naším cieľom je motivovať ľudí k väčšiemu využívaniu verejnej dopravy. Kúpiť si lacnejšie ročný predplatený cestovný lístok a ušetriť od 32 do 226 eur v závislosti od počtu a typu zakúpených zón, vnímam ako jeden z výrazných benefitov. Napríklad základný ročný cestovný lístok by cestujúcich na trase Šamorín – Bratislava (vrátane zón 100 a 101) vyjde v čase zliav 332 eur, čím ušetria 108,40 eur. Na trase Malacky – Bratislava (vrátane zón 100 a 101) je akciová cena 478,10 eur a ušetrenie 156,00 eur. Na trase Pezinok – Modra to je 166 eur, čím sa ušetrí 54,20 eur. Aj takéto aktivity napomáhajú zvyšovať atraktivitu cestovania v Bratislavskom kraji. Verím, že ho cestujúci ocenia a už pri verejnej doprave zostanú,“povedal Juraj Droba, predseda BSK. Viac sa o zľavách na konkrétne zóny dozviete na stránke Bratislavského samosprávneho kraja.

Zľavnené cestovanie aj v Košiciach

Košický samosprávny kraj v rámci ETM zlacnil cestovanie prímestskými autobusmi spoločnosti ARRIVA Michalovce. Cestujúcich odvezú prímestské autobusy za cenu, za ktorú cestujú študenti, dôchodcovia alebo ťažko zdravotne postihnutí. Oproti plnej sume ušetria cestujúci 40 – 50 percent, v závislosti od precestovanej vzdialenosti. 

Košický župan zároveň pri tejto príležitosti ocení najaktívnejšie školy (v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja), ktoré sa na jar zapojili do celonárodnej kampane Do školy na bicykli. Gymnázium na Šrobárovej ulici v Košiciach a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Michalovciach dostanú nové stojany na bicykle a kolobežky. „Našim cieľom je motivovať študentov k využívaniu ekologických spôsobov dopravy nielen v rámci týždňa mobility, ale počas celého roka. Preto som rád, že aj takýmto spôsobom napomáhame k vytváraniu podmienok pre využívanie alternatívnych druhov dopravy a rozhýbavame mládež, ktorá väčšinu dňa presedí v školskej lavici," uviedol Trnka.

 

Zdroj: Európsky týdeň mobility, Bratislavský samosprávny kraj, Košický samosprávny kraj

Foto: Pexels