Ako sa naučiť na maturitu a nezblázniť sa

Odrazu ťa rodičia neotravujú s domácimi prácami, nemáš každý večer osem telefonátov, či nejdeš na pivo, a aj babka na chvíľu dala pokoj s otázkami, prečo stále nemáš frajerku. Áno, tušíš správne, o chvíľu maturuješ. A my ti povieme, ako sa z toho nezblázniť.  

V prvom rade by si mal zistiť, kedy sa vieš učiť najefektívnejšie. Pokiaľ máš pocit, že ráno medzi 6:00 a 11:00 si zapamätáš veci najlepšie, privstaň si a ponor sa do kníh.

Vybehni von, ak nemáš záhradu, postačí aj terasa či balkón. Uvidíš, že keď ti čerstvý vzduch trochu prevetrá mozog, pôjdu ti doň ľahšie aj vedomosti.

Ani za ten svet si nevieš zapamätať obsahy všetkých kníh? Nezúfaj. Jasné, niektoré sa proste budeš musieť nabifliť, avšak veľa z nich je sfilmovaných alebo ich hrajú v divadle. Ľahšie si zapamätáš to, čo vidíš, aj počuješ. A Keira Kinghtley je v Anne Karenine fakt skvelá!

Vyznač, vyfarbi, podčiarkni si to najdôležitejšie. Ideálne každú tému inou farbou a neskôr, keď si vytiahneš otázku, skús si spomenúť, akú farbu malá tá téma a čo si si poznačil.

Ako sa naučiť na maturitu a nezblázniť sa

Daj si pauzu. Počas nej si natiahni svaly, poprechádzaj sa, najedz sa, pozri si obľúbený seriál. Rob hocičo, len nemysli na učenie. Ak sa budeš totiž učiť pridlho, tvoj mozog bude unavený. Zajtra zistíš, že si si dokopy nič nezapamätal a môžeš začať odznova.

Poraď sa s kamarátmi, učiteľmi alebo rodičmi. Ak nie si si istý, popros ich o pomoc. Dohodni sa na nejaký deň so spolužiakom a učte sa spolu. Vzájomne sa môžete preskúšať a zistiť, čo vám stále nejde a čomu by ste mali venovať najväčšiu pozornosť.

Ako sa naučiť na maturitu a nezblázniť sa

Nakoniec mám pre teba ešte jednu dobrú radu. Motivuj sa. Ak sa správne motivuješ a koncentruješ na cieľ, pomôže ti to nielen pri tejto skúške dospelosti, ale aj v tvojom ďalšom živote.

 

Foto: Pexels