V Bratislave odštartovali Svätomartinské dni

Do hlavného mesta už desiatykrát zavítalo obľúbené podujatie, ktoré oslavuje výsledky práce bratislavských vinárov. Od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra je na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci pripravený zaujímavý program.

Svätomartinské dni spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína. Bratislava ich oslavuje už desiaty rok. Podujatie odštartovali v piatok popoludní bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Radoslav Števčík, starosta mestskej časti Bratislava-Rača Peter Pilinský a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

V Bratislave odštartovali Svätomartinské dni

Svätomartinské dni sa začali požehnaním mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Nové víno požehnávame na znak toho, že si želáme, aby celá úroda vína bola niečím, čo prinesie nám, ktorí ho požívame, posilnenie aj potešenie do života. Mladé víno je znakom našej snahy, aby do nášho života prišlo niečo nové. A keď má do nášho života prísť niečo nové, chceme, aby to bolo lepšie ako to predchádzajúce. Toto mladé víno teda symbolizuje, aby bol náš život lepší a obohatený, povedal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý obrad celebroval.

Po slávnostnom požehnaní vína sa prítomní pozdravili aj s obyvateľmi a návštevníkmi Bratislavy, ktorí v prvý deň slávností na podujatie zavítali, aby si pripomenuli históriu vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy, ktorá siaha takmer 3 000 rokov do minulosti. Bratislavskí vinári sa vtedy tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.

Bratislava je mesto vína, na víne a rastie s vínom. Veľmi si ctíme svoje vinohradnícke tradície a dbáme o nich. Spoločne s mestskými časťami Rača, Nové Mesto a Devín, ktoré majú na svojom území vinohrady, dbáme o to, aby sa vinič pestoval. Dnešná oslava sa spája aj so sviatkom svätého Martina, ktorý prináša taktiež veľmi silný odkaz pomoci, spolupatričnosti a solidarity. Presne takíto chceme byť v Bratislave voči všetkým vám, povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

{{photo}}

Svätomartinské dni môžu Bratislavčania navštíviť do nedele. Okrem spomínaného vína je počas víkendu k dispozícii aj kultúrny program a niekoľko svätých omší. Ochutnávku lokálnych vín možno absolvovať na Primaciálnom námestí, kde dostanú návštevníci za dvojeurovú zálohu aj sklenený pohár.

{{photo}}

PROGRAM SVÄTOMARTINSKÝCH DNÍ 2017

Sobota 11. novembra

13.00 a  17.00 Divadelné predstavenie v Gašparkove, Rudnayovo námestie

14.00 – 16.00 Ako na strašidlá, Bibiana, Panská 41  - Tvorivé dielne – výroba strašidla, workshop

16.00 Čítame, kreslíme s Katarínou Nádaskou, Bibiana, Panská 41 - Tvorivé dielne s etnografkou Katarínou Nádaskou, výstava Hu húúú

15.30 Svätá omša v Dóme sv. Martina pre deti

16.30 Martin z Tours a žobrák - živý obraz stretnutia sv. Martina a žobráka, Rudnayovo námestie

16.45 Lampiónový sprievod ulicami Starého Mesta, na čele so sv. Martinom na bielom koni, Rudnayovo námestie – Zichyho palác

17.00 Svätá omša v Dóme sv. Martina na sviatok sv. Martina

19.00 Tvorivé dielne, Zichyho palác

Nedeľa 12. novembra

10.30 Slávnostná svätá omša v Dóme sv. Martina