Vyskúšaj domáci zázvorový sirup. Určite ti zachutí

V tomto článku vám predstavím poklad, vďaka ktorému nakopete každú nádchu, chrípku a podobné nepríjemnosti do zadnice. Pýtate sa, čo to je? Obyčajný domáci sirup zo zázvoru a citrónu, ktorý možno využiť na tisíc rôznych spôsobov. Ja osobne ho milujem zaliať vriacou vodou, no môžete ho piť aj za studena alebo si za lyžičku pridať do čaju. Zázvor milujem a milujem aj to, ako ma pri pití tohto sirupu štípe v hrdle (obzvlášť počas choroby, pretože vtedy je to neopísateľná úľava... alebo to tak mám len ja? :D). Ak chcete vedieť, ako tohto tekutého doktora vyčarovať v pohodlí domova, čítajte ďalej. ;)

Potrebujete:

  • vodu (1 liter)
  • kryštálový cukor (80 deka)
  • citróny (2 kusy)
  • čerstvý zázvor (40 deka)

Postup:

  1. Vodu postavíme na varnú dosku, pridáme cukor a necháme zovrieť. Medzitým si citróny poriadne vyumývame alebo použijeme tie, ktoré nemajú chemicky ošetrovanú kôru. Nakrájame si ich na kolieska a po zovretí vody v hrnci ich doň pridáme. 
  2. Celú zmes poriadne dlho miešame dovtedy, kým viditeľne nevznikne sirupová konzistencia. 
  3. Prichystáme si ošúpaný zázvor a nastrúhame ho na plátky. Tie po vzniknutí sirupu pridáme do hrnca a povaríme cca 10 minút (no môžete ho nechať aj dlhšie podľa vlastného uváženia).
  4. Keď sirup odstavíme, oddelíme ho od citrónov a zázvoru a naplníme do fliaš.                                          

Vyskúšaj domáci zázvorový sirup. Určite ti zachutí

Zázvor a citróny však nemusíme hneď vyhadzovať - my si ich radi odložíme do misky a pridávame do hrnčeka k samotnému nápoju (bude tak ešte intenzívnejší :)). 

Viac zaujímavých článok nájdeš na http://beautiful-savage.blogspot.sk/

 

Foto: Sabi