Ako môžem získať príspevok na podnikanie?

Baví vás podnikanie, máte dobrý nápad, no neviete, odkiaľ na jeho realizáciu zohnať peniaze? Máme pre vás zopár tipov!

Napríklad môžete získať príspevok od štátu. Ak ste na úrade práce vedený  najmenej tri mesiace ako nezamestnaný, môžete oň požiadať. Na jeho získanie však musíte absolvovať zopár hodín akejsi prípravy na začatie vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti. Taktiež sa od vás bude požadovať biznis plán a prehľad nákladov,  ktoré vynaložíte na podnikanie. Aj po tomto všetkom vám ho však stále musí schváliť komisia a následne sa vy zaväzujete, že budete podnikať minimálne ďalšie dva roky. Príspevky sa pohybujú v rozmedzí od niekoľko stovák až po pár tisíc eur.

Finančnú podporu vám vie poskytnúť aj európsky investičný fond. Či už mikroúver do 25 tisíc alebo úver do 165 tisíc. Oproti úverom z bánk  ponúkajú výhodnejšiu úrokovú sadzbu.

Samozrejme aj niektoré banky poskytnú úver mladému začínajúcemu podnikateľovi. Avšak tu sa treba pripraviť, že väčšinou požadujú zabezpečenie napr. nehnuteľnosťou a nie vždy vám ho dajú skôr ako po roku, či dvoch podnikania.

 

Čo ak si nechcem zobrať úver?

Ak si nechcete brať úver, je tu aj iná možnosť, ako získať prostriedky na vlastné podnikanie. Napríklad, takzvaní biznis anjeli. Združenie mladých podnikateľov Slovenska v spolupráci s partnermi založilo v roku 2011 sieť takzvaných angel investorov.

Pokiaľ máte ozaj zaujímavý nápad, môžete ich získať na svoju stranu, a to nie len ako finančných pomocníkov. Zároveň vám môžu byť aj cennými partnermi, ktorí do spolupráce prinesú aj svoje poznatky, skúsenosti a kontakty. Pre mladých a neskúsených podnikateľov sú jednoznačne obrovským prínosom. Na podobnom princípe funguje aj portál ideamarkt, na ktorom sa môžu zoznamovať začínajúci podnikatelia s tými, ktorí chcú poskytnúť finančné zdroje. Čo ak ich osloví práve váš nápad?

Skvelou príležitosťou na získanie financií a zároveň zviditeľnenie svojho produktu sú aj podnikateľské súťaže. Každý rok ich organizujú rôzne združenia, ako napríklad už spomínané Združenie mladých podnikateľov Slovenska, Junior Chamber International Slovakia, NADSME  a iné.

Netreba sa svojho podnikateľského sna vzdávať ani báť. Ak si myslíte, že ste dostali vážne dobrý nápad, choďte do toho!

 

Tu si môžete bližšie zistiť, ako získať príspevok na podnikanie.

http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastroje-aktivnych-opatreni-trhu-prace/prispevky-pre-obcana/prispevok-na-samostatnu-zarobkovu-cinnost-49.html?page_id=13191

https://zmps.sk

http://www.jci.sk

http://www.sbagency.sk

 

Foto:Pexels