Bohemian Rhapsody je povinná jazda pre každého

Bohémska rapsódia, i tak by sa dal preložiť názov nového filmu, ktorý sa iba pred nedávnom objavil v kinách. No aj tak zožína veľký úspech, ako u skalných fanúšikov ale aj pri laikoch, ktorý Queen zachytili len z rýchlika. Tento film nám predstavuje začiatky skupiny Queen a tiež viaceré vrcholy z ich kariéry. Filmom nás sprevádzajú mnohé z ich hitov ako napríklad Killer Queen, Somebody to Love, či svetoznáma We Will Rock You s veľmi nákazlivým rytmom.

Remi Malek, ako hlavný hrdina, stvárnil frontmana kapely Freddieho Mercuryho. Tento výkon by sa určite dal zhodnotiť ako oscarový. Remi Malek dokonale napodobnil Freddieho vystupovanie. Pokiaľ by sme si odmysleli tvár, nezbadali by sme takmer žiadny rozdiel. Sám Remi Malek uvádzal v rozhovoroch, že si koncert Live Aid pozrel vyše 1500 krát. Bubeníka Rogera Taylora znázornil Ben Hardy, gitaristu Briana Maya herec Gwilym Lee. Neskôr sa k nim pridal basista John Deacon, ktorého stvárnil Joseph Mazzello. Všetci traja tiež ako Remi Malek, neskutočne napodobnili svoje hrané postavy.

Celý film má rámcovú kompozíciu. V prvých minútach nám ponúka pohľad na začiatok koncertu Live Aid, ktorý bol venovaný hladomoru v Afrike. Bez povšimnutia určite nezostane ani zosnulá princezná Diana a princ Charles. Ďalej nám film predstaví Freddieho Mercuryho ako Farrokha Bulsara, nakladača batožiny do lietadiel. Obyčajného chlapca, bez výstredného vkusu zo Zanzibaru. Jeho život sa však zmení po získaní postu speváka v skupine Smile. Smile sa premenuje na Queen a zožína úspech. Jedným z ťažiskových bodov je ukážka tvorby albumu A Night at the Opera, kde sú predstavené pesničky I'm In Love With My Car, Love of My Life či samotnú Bohemian Rhapsody.

Bohemian Rhapsody je povinná jazda pre každého

V tomto bode filmu už môžeme zachytiť aj to, že si Freddie uvedomuje svoju sexuálnu orientáciu, no na svoju lásku k Mary Austinovej nedá dopustiť. Spolu s chytľavými pesničkami, kde sa človek pristihne ako si podupkáva v kine, nám ukazuje turné po Amerike ale aj po Európe. Zlom vo filme nastáva vtedy, keď sa Freddie rozhodne pre dva sólové albumy a odíde do hlavného mesta Nemecka. V Berlíne sa nám naskytne pohľad na prostredie plné drog a sexuálnych partnerov ale taktiež aj na chorého Mercuryho. Vďaka láske svojho života, Mary, sa rozhodne vrátiť späť do Anglicka, kde sa dá vyšetriť a zistí, že je HIV pozitívny. Film sa s nami lúči s koncertom Live Aid, ktorý bol v skutočnosti ako aj na plátne, neopísateľným zážitkom.

Či sa oplatí ísť do kina? Rozhodne áno, emócie, ktoré tento film zanechá sú dych berúce. Skupinu Queen si vďaka tomuto kinematografickému zážitku človek zamiluje a pokiaľ ju miluje, tak sa minimálne v tom utvrdí.

 

Foto: geekteller.com, filmdaily.co