Britskí vedci sa zaviazali, že v roku 2020 vyrobia milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu

Pandémia decimuje svet aj naďalej, väčšina populácie stále nie je voči novému koronavírusu imúnna. Ľudstvo už dávno nemalo naliehavejšiu úlohu, ako vytvoriť účinnú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na jej vývoji pracuje viac ako 50 tímov z celého sveta. Len niekoľko z nich pokročilo k testovaniu vakcíny na ľuďoch, čo môžeme považovať za značný ukazovateľ bezpečnosti a účinnosti, rovnako ako aj štádium, kde väčšina výskumných tímov zlyhá. Naopak, niekde zámer vytvorenia očkovacej látky naberá čoraz jasnejšie kontúry. Príkladom je britský farmaceutický gigant AstraZeneca, ktorý v spolupráci s vedcami Oxfordskej univerzity plánuje na trh priniesť vakcínu s názvom ChAdOx1 nCoV-19. Informuje BBC a portál Sound Health and Lasting Wealth. To, či bude skutočne účinná, ukáže až séria testovaní.  

Profesor Sir John Bell z Oxfordskej univerzity opísal pre BBC toto partnerstvo ako hlavnú silu v boji proti pandémii. 

"Chceme sa ubezpečiť, že zvyšok sveta bude pripravený túto vakcínu vyrábať v miere, aby sa dostala aj do rozvojových krajín, kde je tá potreba veľmi veľká." 

Britskí vedci sa zaviazali, že v roku 2020 vyrobia milióny dávok vakcíny proti novému koronavírusu

Prvej testovacej fázy v Oxforde a Southamptone by sa malo zúčastniť 510 dobrovoľníkov vo veku 18 až 55 rokov. Predpokladá sa, že výsledky klinického testovania by mohli byť známe v júni. Ak bude vakcína efektívna, začnú s hromadnou výrobou očkovacej látky v miliónových množstvách. Za týchto priaznivých okolností by vakcína mohla byť dostupná ešte koncom tohto roka, uvádza BBC. Zároveň obe strany prisľubili, že budú vakcínu predávať len za cenu nákladov, ktoré zahrňajú výrobu a distribúciu.

Výkonný riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot na margo kolaborácie zdôraznil, že vývoj vakcíny predstavuje určité riziko, no ľudia potrebujú riešenia.

"Oxfordská univerzita je svetovým odborníkom na vakcinológiu, my sme zas za dlhé roky fungovania nadobudli výrobné a distribučné schopnosti. Veríme v úspech."

Hoci tento tím nie je hlavným hráčom v oblasti vývoja vakcín, na rozdiel od európského tandemu v zložení GlaxoSmithKline a Sanofi, podľa agentúry Reuters disponujú obrovským rozpočtom na výskum vo výške šesť miliard amerických dolárov, čo je v prepočte viac než 5,5 milárd eur.

 

Foto: Shutterstock