Piatkový „predvečer svadby” venovaný Jánovi a Martine

Pod záštitou občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko a iniciatívy študentov Nie je nám to jedno, sa v dnešných podvečerných hodinách bude v bratislavských uliciach konať opäť ďalší pochod so symbolickým názvom Predvečer svadby.

Dnešný podvečer si opäť celé Slovensko uctí pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tentokrát sa bude pochod konať v predvečer svadby, ktorú mali naplánovanú na 5. mája 2018. 

Organizátori naplánovali začiatok pochodu o 16.30 hodine pred budovou Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici a následne sa dav presunie na Námestie SNP, kde sa o 17.00 hodine začne program. 

Témou zhromaždenia bude okrem iného aj situácia vo verejnoprávnej RTVS, v ktorej prišlo ku konfliktu medzi redaktormi RTVS a jej vedením. 

„Jednou z lekcií, ktorú nás smrť Jána Kuciaka naučila je, že za slobodu médií sa musí postaviť aj verejnosť. Voláme nielen po slušnej polícii, súdoch a úradoch, ale aj slušných a nezávislých médiách, ktoré nie sú sluhami politikov. Preto spoločne verejne odmietame normalizáciu, ktorá začala v RTVS,“ vyjadrili sa organizátori podujatia na sociálnych sieťach.

Počas pochodu budú mať občania možnosť svojim podpisom zahlasovať za referendum o predčasných parlamentných voľbách. Dnešné zhromaždenie podporia taktiež aj farmári, ktorí vyjdú do ulíc na poľnohospodárskych strojoch. 

Organizátori sa stretli 30. apríla a 1. mája v Banskej Štiavnici a dohodli sa, že budú v občianských aktivitách po celom Slovensku aj naďalej pokračovať. Natočili aj toto video.

 

Zdroj: allforjan.com