Chcete jesť kilá sladkého a nepribrať? Tu je riešenie

Portál ŠtudentskéNoviny.sk pokračuje v predstavovaní ovocia, ktorého blahodárne účinky na zdravie ste doteraz zrejme nepoznali. Dnes si predstavíme plod, ktorému sa na Slovensku veľmi dobre darí, je sladučký a môžete ho zjesť toľko, koľko vládzete. Reč je o marhuliach.

Jedna marhuľa obsahuje iba 17 kalórií! Spomedzi ovocia patrí medzi najideálnejšie, pretože aj keď zjete napríklad desať marhúľ, prijmete iba tretinu kalórií jednej Horalky. A desať marhúľ vás pritom veľmi dobre zasýti, takže na desiatu alebo olovrant je toto ovocie ideálne.

Okrem nízkeho kalorického obsahu má marhuľa aj iné výhody. Jej šupka a dužina obsahujú množstvo karoténov, ktoré sú predstupňom vitamínu A a vďaka tomu majú omladzujúci účinok. Marhule tiež obsahujú zmes niacínu, kyseliny listovej a kyseliny pantoténovej. Táto zmes ovplyvňuje cholesterol, zvyšuje vitalitu a ochraňuje sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Veľkou výhodou marhúľ je, že sú cenovo dostupné. Jeden kilogram kúpite za približne 2 eurá a v kilovom košíku nájdete asi 20 marhúľ, teda porciu, ktorá vám vystačí na dva dni. Pokiaľ nechcete ovocie skonzumovať ihneď po kúpe, radšej v obchode vyberajte tvrdšie kúsky. Ak máte chuť na marhule aj mimo sezóny, pozorne si preštudujte obal sušeného ovocia a vyvarujte sa kúskom s veľkým množstvom cukru!

Tip Študentských novín
Dozreté marhule patria medzi najsladšie ovocie. Ak však patríte medzi ľudí, ktorí majú radšej jemne kyslé ovocie, pokrájané kúsky marhúľ pokvapkajte šťavou z citróna a zamiešajte. Citrón nie len zjemní sladkosť, ale aj zvýrazní samotnú chuť marhúľ.

 

Foto: pixabay