Cieľ splnený. Najväčšia vďaka patrí trénerovi a fanúšikom

Posledný duel na šampionáte a zároveň jeden z najťažších súperov, na akých Slovenky na turnaji narazili. Poslednou prekážkou v ceste za vytúženým piatym miestom bolo Lotyšsko.

Zápas bol od začiatku nervózny a veľmi bojovný. Do vedenia sa vďaka skvelo hrajúcej prvej lajne dostali Slovenky, gólmi Paulíny Hudákovej a  Michaely Šponiarovej vyhrali prvé dejstvo 2:0. Takmer v každom zápase prišiel mierny herný výpadok, inak tomu nebolo ani v tomto stretnutí. Druhú dvadsaťminútovku domáce nezvládli najlepšie, Lotyšky to využili a znížili na rozdiel jediného gólu. Posledná tretina šampionátu však patrila Slovenkám, hoci v jej úvode dokázalo Lotyšsko vyrovnať. Dva góly Kristíny Hudákovej a záverečná bodka Ferenčíkovej spečatili výhru Slovenska 6:4.

„Do dnešného zápasu sme vstúpili veľmi dobre. Druhá tretina však bola z našej strany jednou z najhorších na turnaji. Znervózneli sme, dievčatá si už asi mysleli, že to pôjde samo. Neplnili sme veci, ktoré sme si povedali, dostali sme sa pod veľký tlak. Hrali sme veľa bez loptičky a koledovali si o gól. Ten aj prišiel a nemusel byť jediný. Opäť nás však podržala brankárka, ktorá dnes chytala skvelo,“ zhodnotil duel tréner Sloveniek Michal Jedlička.

Domáce hráčky vstupovali do zápasu aj s cieľom pomsty, respektíve vrátenia prehry, na ktorú stále nezabudli. „Očakávali sme, že to bude ťažký zápas. Chceli sme im vrátiť prehru zo šampionátu spred dvoch rokov, keď sme im podľahli 3:4 po nájazdoch v skupine o 5. – 8. miesto. Sme rady, že sa nám to podarilo,“ vyjadrila sa Kristína Hudáková.

Najnervóznejšia bola záverečná časť hry, v ktorej pokoj na slovenské hokejky priniesli dva góly Kristíny Hudákovej, tej sa na turnaji strelecky nedarilo, do tohto duelu mala na konte len jeden gól. „Som rada, že som to prelomila práve v tomto zápase a že to boli dôležité góly,“ vyjadrila sa Kristína, ktorú pochválila aj sestra Paulína. „Konečne jej to začalo padať, už som bola za ňu nervózna aj ja. Ale ukázala, že jej najväčšou silou je, že vie skórovať v najdôležitejších momentoch,“ povedala Paulína Hudáková, ktorá sa stala najproduktívnejšou hráčkou turnaja a dostala sa aj do All-stars tímu šampionátu. „Som za to rada, ale neznamená to, že budem teraz namyslená. Samozrejme, sebavedomie mi to zdvihlo, ale ešte sa mám stále čo učiť a zlepšovať sa,“ dodala 19-ročná útočníčka.

Cieľ splnený. Najväčšia vďaka patrí trénerovi a fanúšikom

Majsterkami sa opäť stali Švédky, vo finále zdolali Fínsko 6:5 po nájazdoch.

Cieľ Sloveniek bol splnený, historicky najúspešnejší šampionát má však byť len začiatkom niečoho väčšieho. „Podali sme fantastický tímový výkon. Ťažko nachádzam slová, som veľmi rada za konečné piate miesto. Verím, že počas ďalšieho dvojročného cyklu sa ešte zlepšíme,“ okomentovala pôsobenie tímu na turnaji Denisa Ferenčíková. „S piatym miestom sme teraz spokojné, no na ďalších majstrovstvách chceme byť oveľa vyššie,“ spomenula ciele na ďalšie obdobie Kristína Hudáková.

Okrem trénera Jedličku, ktorému ďakovala v pozápasových rozhovoroch každá hráčka, si dievčatá nevedeli vynachváliť ešte jednu vec – fanúšikov. Tí prichádzali na ich zápasy v hojnom počte. „Je lepšie hrať pred domácim publikom, viac vás povzbudzujú, je to vynikajúci pocit,“ neskrývala nadšenie Kristína Hudáková, rovnako na tom bola aj jej sestra Paulína. „Diváci boli od prvého do posledného zápasu úžasní. Sme im vďačné za podporu, boli našim šiestym hráčom na ihrisku," dodala na záver.