Doudieraný Peter Sagan zvláda ťažký boj. Čaká ho však ešte náročná úloha

Po odstúpení viacerých šprintérov z Tour de France potvrdil Peter Sagan pozíciu jedného z favoritov a prišiel ako prvý do cieľa rovinatej 13. etapy. Ďalšie štyri mali byť pre neho oddychové.

Nebol by to však Sagan, ak by sa o niečo prekvapivé nepokúsil. Už o deň neskôr v 14. kopcovitej etape išiel do úniku, ten si vypracoval veľký náskok a už pred posledným kopcom bolo jasné, že cyklisti z neho budú súperiť o víťazstvo. Na stúpaní pred cieľom si vypracovali náskok traja cyklisti, ktorí sa po krátkej rovinatej časti dostali do cieľa. Ihneď za nimi sa však vyrútil slovenský jazdec, prišiel na štvrtom mieste.

Ďalšie tri horské etapy Peter zbieral body v špurtérskych prémiách a zvyšoval svoj náskok v bodovacej súťaži. Pred tou 17-tou už bolo jasné, že o zelený dres ho môže pripraviť len vlastná chyba, nedokončenie pretekov a odstúpenie z Tour. Čo čert nechcel, sa takmer stalo.

V poslednom zjazde nevybral zákrutu a prepadol cez riadidlá až do lesa, kde sa nepríjemne narazil. Našťastie vstal a pokračoval. Celý doudieraný za pomoci takmer všetkých tímových kolegov prišiel do cieľa v časovom limite a celý cyklistický svet čakal, aké vážne budú jeho poranenia. Vyšetrenia nepreukázali žiadnu zlomeninu a slovenský rýchlik tak vyhlásil, že bude ďalej pokračovať.

O niečo zdržanlivejší bol jeho tím BORA – hansgrohe, ktorý povedal, že o jeho štarte sa rozhodne až na ďalšie ráno. Na radosť všetkých – Peter sa postavil na štart. Naskytli sa však ďalšie otázky. Rovinatá etapa a hromadný dojazd, zapojí sa doňho? Zapojil, ale neuspel. Skončil na 8. mieste a na jeho prejave bolo vidno, že nie je sto percentne v poriadku. Najdôležitejšie však je, že prišiel do cieľa a pokračuje.

Ťažkú skúšku a boj s časovým limitom ho čaká zajtra. Horská etapa mu dá poriadne zabrať a dúfajme, že ho nepostihne rovnaký osud, ako iných špurtérov. Odstúpenie kvôli nesplneniu limitu. Po tejto etape nás čaká už len individuálna časovka a záverečný dojazd do Paríža.

Držme palce, nech doň doudieraný Sagan príde bez problémov.

Foto: Fighting spirit.