Hľadáte si na leto stáž? Portál praxuj.sk pomohol už mnohým

Vďaka projektu praxuj.sk majú študenti i absolventi už jeden rok jednoduchú možnosť nájsť si stáž a rozšíriť tak svoje vedomosti i skúsenosti v odbore, ktorý študujú alebo študovali. Študentské noviny sa zhovárali s Jozefom Gašparíkom, jedným zo spoluzakladateľov portálu, ktorý poodhalil fungovanie webu.

Prečo ste sa rozhodli založiť portál praxuj.sk?

Keď sme končili strednú školu, uvedomili sme si, že každý z nás musí odísť za príležitosťami do iného mesta. Niektorí z nás išli do Česka, niektorí do Bratislavy. Vtedy sme si uvedomili, že v mestách možno príležitosti pre mladých sú, ale nikto o nich nevie, a tak mnohí z nás opúšťajú Slovensko. Preto sme sa pokúsili vytvoriť priestor pre inzerciu takýchto ponúk. Vtedy sme si povedali, že ak projekt pomôže aspoň jednému človeku, tak mal zmysel.

Aký náročný proces to bol?

Nebolo to jednoduché. Zakladanie firmy si vyžaduje kopec času, musíte pripraviť administratívne veci, ekonomické, právne. To všetko len preto, aby vám vôbec bolo umožnené niečo robiť. Miniete na to kopec času a ešte ste ani nevytvorili produkt. Programovanie webu, príprava marketingu, oslovovanie firiem je taktiež náročné, ale baví nás to. Išli sme do toho s tým, že to nebude jednoduché, ale dokážeme tým niečo zlepšiť. Zároveň to posúva ďalej aj nás.

Je to portál, na ktorom nájdu mladí ľudia rôzne ponuky praxe. Posielajú vám ich priamo zamestnávatelia alebo ich vyhľadávate sami?

Spočiatku sme firmy museli kontaktovať hlavne sami. Robili sme to väčšinou cez e-maily, ale na mnoho stretnutí sme chodili aj osobne. Teraz sa nám už častejšie stáva, že si nás zamestnávatelia nájdu sami alebo im niekto dá odporúčanie. Najväčším lákadlom pre zamestnávateľov je to, že im umožňujeme si portál vyskúšať zadarmo a potom sa rozhodnúť. Mladí ľudia majú o ponuky záujem, preto sa mnohí zamestnávatelia vracajú s novými inzerátmi. 

Hľadáte si na leto stáž? Portál praxuj.sk pomohol už mnohým

Pozrite si tento príspevok na Instagrame                      

Koľko ponúk sa na webe približne nachádza?

V tomto momente je na portáli 30 ponúk. Všetky sú orientované buď na študentov vysokých škôl alebo absolventov, pretože pre nich sme portál vytvorili. Počet ponúk sa ale dosť rýchlo mení podľa toho, ako rýchlo sa ich darí naplniť.

Ako ste spokojní s prvým rokom fungovania praxuj.sk?

Meradlom našej spokojnosti sú ľudia. Ak sa ľudia vracajú, sme spokojní, lebo vtedy vieme, že to má zmysel. Každý z nás sa profesne venuje niečomu inému a Praxuj je také naše hobby, kam utekáme od každodenného zhonu. Spoznávame nových ľudí, robíme prednášky, stretávame sa na teambuildingoch. Za seba teda môžem povedať, že som spokojný.

Máte konkrétne dáta? Koľko ľudí vďaka vám praxuje alebo praxovalo?

To, či zamestnávateľ reálne vykonal so študentom stáž, merať nevieme. Meriame preto počet ponúk stáží, ktoré boli na portáli pre študentov k dispozícii. Tento počet prevyšuje za rok fungovania číslo 200. Na tieto ponuky sme cez portál poslali viac ako 800 životopisov študentov a absolventov. Každý týždeň sa však toto číslo zvyšuje. Samozrejme, aj nám sa stane, že niektorú pozíciu nedokážeme zaplniť. Preto zisťujeme spätnú väzbu od zamestnávateľov, ktorá je našťastie vo väčšine prípadov pozitívna. 

Vy osobne ste niekedy nejakú stáž absolvovali?

Ja osobne som stážoval na piatich pozíciách. Z princípu som však na to nevyužíval Praxuj, aby si zo mňa kamoši nerobili srandu, že som jediný, kto náš portál využíva. Vďaka stážam som pochopil, aké je dôležité robiť niečo popri škole. Prvé tri moje stáže boli bezplatné a chodil som tam len preto, aby som získal skúsenosti a zistil, či ma baví to, čo študujem. Potom prišla moja prvá platená stáž, kam som sa dostal vďaka tomu, že som sa v minulosti aktivizoval. Teraz som na mojej piatej stáži už rok, takže sa dá povedať, že tam pracujem a našiel som sa v tom čo chcem robiť.

Hľadáte si na leto stáž? Portál praxuj.sk pomohol už mnohým

Pozrite si tento príspevok na Instagrame                      

Akými argumentmi presviedčate mladých, aby išli praxovať?

Ukážem to na príklade. Skúste si predstaviť, že robíte výberové konania do firmy a príde vám životopis, kde študent piateho ročníka má v sekcii “skúsenosti” napísané, že robil plavčíka v USA. Pri všetkej úcte, aj ja som robil plavčíka, ale zamestnávateľovi to povie akurát tak to, že uchádzač vie niečo po anglicky.

Vo svojej práci mám možnosť robiť pohovory s mladými ľuďmi. Ale keď vidím, že jediné, čo niektorí za 5 rokov štúdia verejnej správy urobili pre svoju prax je to, že boli v USA ako plavčíci, tak mi napadne, že sa asi vo svojom odbore veľmi nenašli. Preto je lepšie mať popri škole nejaké skúsenosti ako prísť po škole na pohovor s prázdnym životopisom. Ďalším dôvodom je, že mnohí študenti sa na stáži nájdu tak, že už po škole idú rovno pracovať na pozíciu, na ktorej predtým stážovali a sú spokojní.

Čo môžeme ako spoločnosť urobiť pre to, aby mladí ľudia neodchádzali do zahraničia?

Na to, aby mladí neutekali do zahraničia, potrebujú cítiť, že ich krajina má o nich záujem. Bohužiaľ, ak idú na Slovensku pomalým vlakom, ktorý väčšinou mešká, na rozpadnutý internát, tak asi pocit dôležitosti nezískajú. Potom prídete na štúdium do Estónska, kde si internát odomknete čipovou kartou a máte pocit, že ste prišli z nejakého kmeňa. Ak nechceme, aby nám chýbali lekári, učitelia, ekonómovia, právnici, tak by sme čím skôr mali začať myslieť na to, či robíme všetko pre to, aby tu ostali. 

 

Foto: instagram.com/praxuj