Hry sú pre rodiny dôležitejšie než si myslíme. Takmer 200 rokov zábavy

Hry sú pre rodiny dôležitejšie než si myslíme. Viedenská spoločnosť ponúka zábavu pre všetkých už takmer 200 rokov. Odborníčka na spoločenské hry Štěpánka Zoubková priblížila, ako sa z malej dielne na výrobu ručne maľovaných kariet stala spoločnosť, ktorej hry milujú milióny ľudí.

Spoločenské hry sa opäť stali fenoménom dnešnej doby. Ľudia si ich zobrali do rúk aj počas pandémie. Viete konkurovať dnešnej digitálnej dobe?

Určite môžu, pretože ľudí učia komunikovať, spolupracovať a tráviť čas spoločne. Nie je to o tom, že odložíte dieťa k počítaču alebo k tabletu. Ide o to, aby ste spoločne užívali voľný čas a zábavu. Rodiny, ktoré sa hrajú majú lepšie vzťahy, lepšie komunikujú, deti sa zároveň neboja rodičov, keďže ich budú poznať aj v pozícii, keď im niečo nejde. V neposlednom rade sa naučia prehrávať. Veľa hier má aj digitálne verzie. Samozrejme, že digitálne hry sú obrovský trh a fenomén, ale nedá sa to celkom porovnať s klasickou hrou. Myslím si, že by sme to nemali vnímať ako konkurencia. My sme vždy radi, keď sa ľudia hrajú. Je dôležité, aby z toho mali ľudia radosť a užili si spoločnú zábavu.

Spoločnosť Piatnik vyrába hry už takmer 200 rokov. Čo je tajomstvom úspechu?

Neplatí to celkom – takmer 200 rokov vyrába karty. Hry a puzzle začala spoločnosť vyrábať v 60 rokoch minulého storočia. Tajomstvom úspechu je to, že dbáme striktne na kvalitu a nikdy nie na kvantitu, je to rodinná firma a vždy sa každý krok veľmi zvažuje. Kladie sa dôraz na dlhodobé vzťahy, či už obchodné alebo aj u zamestnancov.

Pôvodne vyrábala firma len ručne maľované hracie karty, kedy sa sortiment hier rozšíril?

Viedenská  továreň na výrobu hracích kariet bola založená v roku 1824 ako malá dielňa, kde sa ručne maľovali karty. Pre rodinu PIATNIK všetko začalo v roku 1839, keď do spomínanej dielne nastúpil Ferdinand Piatnik – mimochodom rodák z Budapešti, ktorý neskôr študoval v Bratislave. Ferdinand prevzal spoločnosť a o pár rokov neskôr sa oženil s vdovou po pôvodnom majiteľovi. V 90 rokoch 19. storočia prebral vedenie spoločnosti syn Rudolf, keďže bolo potrebné modernizovať výrobu na strojovú, firma sa odsťahovala do nových, moderne vybavených priestorov, kde sídli dodnes. Práve v tých rokoch začala firma expandovať. Najprv kúpila továreň na výrobu kariet v Budapešti a v roku 1898 firmu  v Prahe. Aby bol dostatočne zaistený materiál pre výrobu kariet, firma kúpila v roku 1907 továreň na výrobu papierov v Slovinsku. O 20 rokov neskôr už fungovala továreň na výrobu kariet v poľskom Krakove.

Do akej miery zasiahla spoločnosť a výrobu kariet druhá svetová vojna?

Druhá svetová vojna spôsobila veľké škody. Postupným znárodňovaním stratila firma svoju pobočku v Prahe, a tým aj o tradičné veľmi významné postavenie na československom trhu. V Maďarsku a Poľsku mal vývoj podobný scenár. Firma sa následne sústredila na rozvoj viedenskej továrne a budovanie obchodných vzťahov v európskych krajinách a v USA. V 60-tych rokoch už vyrábala spoločenské hry a puzzle. Vďaka neutíchajúcemu zápalu, ktorý majú zrejme Piatnikovci v génoch, sa spoločnosť dočkala politických zmien a začiatkom 90. rokov sa opäť usadila v Českej republike, Maďarsku, ale aj v Nemecku. Do dnešného dňa stoja na čele firmy priami potomkovia Ferdinanda Piatnika. Okrem tradičných hier a kariet sa naďalej venujú vývoju nových spoločenských hier, spolupracujú s mnohými odborníkmi, angažujú sa v rôznych akciách zameraných na deti a mládež.

Vlajkovou loďou je hra Activity, koľko kusov ste už predal?

Celkovo sa predalo 11 miliónov kusov, je to aktuálne číslo.

Spoločnosť dbá aj o tradície. Môžeme to vidieť pri kartových hrách. Zaujímajú sa ľudia aj o takéto hry?

Áno, o karty je stále veľký záujem. Kartové hry sú zaujímavejšie pre rodiny, pretože sú rýchle, jednoducho sa ich naučia hrať a dajú sa uložiť všade. Deti si ich môžu zobrať všade na návštevu, do školy, na chatu či do tábora.